navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ograničavanje mikroplastike

Evropska unija zabranjuje šljokice i sjajila u kozmetici

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u historiju nakon odluke Evropske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, javljaju agencije.

Objavljeno: 29.09.2023. u 08:26
get url
text

EK je 25. septembra donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU-a o hemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima.

Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije. Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u okolinu. Zabranit će se prodaja same mikroplastike te proizvoda kojima je namjerno dodana te se iz njih ispušta pri upotrebi.

Za opravdane slučajeve primjenjuju se odstupanja i prijelazni periodi, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose mogli prilagoditi. Primjenjuje se široka definicija mikroplastike - obuhvata sve čestice sintetičkih polimera koje su manje od pet milimetara, a organske su, netopljive i otporne na razgradnju.

Svrha je smanjiti emisije namjerno dodane mikroplastike iz što većeg broja proizvoda.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, đubriva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Odstupanja od zabrane prodaje vrijede za proizvode koji se upotrebljavaju na industrijskim lokacijama ili koji ne ispuštaju mikroplastiku, ali će njihovi proizvođači morati dati upute o pravilnoj upotrebi i zbrinjavanju tih proizvoda kako bi se spriječilo ispuštanje mikroplastike.