navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Farmaceut upozorio: Pijete li ove lijekove, izbjegavajte čokoladu

Kakao i čokolada su blagi psihostimulansi i sadrže kofein. Što je čokolada tamnija, to sadrži više kofeina

AUTOR: Faktor/yurekpharmacy
Objavljeno: 03.09.2024. u 17:41
get url
text
Generalni direktor apoteke Yurek Pharmacy, Peter Yurek, upozorio je da čokolada u kombinaciji s nekim lijekovima može biti opasna.
- Ko ne voli čokoladu? Ukusna je, utješna i prepuna zdravih spojeva koji snižavaju krvni pritisak, smanjuju upale i jača snagu mozga. Ali prije nego što se najedete "u ime zdravlja", provjerite svoje lijekove. Neke kombinacije mogu biti opasne - istaknuo je farmaceut.
Kakao i čokolada su blagi psihostimulansi i sadrže kofein. Što je čokolada tamnija, to sadrži više kofeina.
- Za većinu nas to je dobro, ali može pojačati učinke stimulansa kao što su Ritalin i Adderall ili umanjiti učinke sedativa kao što su Ambien (zolpidem) ili Lunesta. Također, može povećati nuspojave lijekova za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) - dodao je farmaceut.
Čokolada također, kako navodi, sadrži derivat aminokiseline zvan tiramin, koji se nalazi i u crnom vinu, nekim sirevima i pivu, a može izazvati oštre skokove krvnog pritiska kod onih koji uzimaju antidepresive inhibitore monoaminooksidaze (MAO) kao što su Nardil (fenelzin), Parnate (tranilcipromin) ili Manerix (moklobemid).
- Upravo ta interakcija može biti opasna - upozorio je Yurek.
Čokolada sadrži dovoljno masti da se suprotstavi lijekovima za snižavanje holesterola kao što su Lipitor ili Crestor.
Također može potaknuti oslobađanje prirodnog histamina u tijelu te uzrokovati migrene kod nekih ljudi.
- Čokolada može učiniti nesteroidne protivupalne lijekove poput ibuprofena (Advil) i naproksena (Aleve) manje učinkovitima i potaknuti želudac na prekomjernu proizvodnju kiseline te tako uzrokovati neugodne probavne probleme - istaknuo je stručnjak te je otkrio da čokolada može usporiti zgrušavanje krvi.
- Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, antikoagulante poput varfarina ili antitrombocite poput aspirina, trebali biste znati da čokolada, poput bijelog luka, može usporiti zgrušavanje krvi te povećati rizik od modrica i krvarenja. Nezaslađena tamna čokolada ima značajne zdravstvene prednosti, ali iznenađujuće interakcije s lijekovima. Razgovarajte sa svojim farmaceutom o svim mogućim interakcijama između hrane i vaših lijekova. Trebali biste znati kada vaša hrana radi protiv vas, čak i kada je to ukusna čokolada - rekao je Yurek.
POVEZANO