Francuskinje su oduvijek bile sinonim za eleganciju, sofisticiranost i ljepotu življenja.
Dok se i sami često suočavamo sa ubrzanim tempom svakodnevice, francuski pristup životu predstavlja neku vrstu umjetnosti u kojoj su uživanje u svakom trenutku i promišljeni izbori - ključ ravnoteže.
Pored mode i ljepote, fitness i životne navike Francuskinja otkrivaju potpuno novi svijet u kojem možemo pronaći nove ideje.
A ako želite poboljšati rutine, krenite sa prvom, najvažnijom i obaveznom, a to je prehrana.
Posebnu pažnju posvetite prvom obroku u danu - doručku.
Naravno da ne doručkuju sve Francuskinje na isti način i da tradicionalni doručak u Francuskoj definitivno nije isti za sve. Međutim, određena pravila postoje. Idemo redom.
Tipičan francuski doručak nije obilan obrok za stolom i sastoji se od jednostavnih sastojaka, piše slovenački Elle.
Doručak u Francuskoj je često sladak, a ne slan. Zamislite tostirani integralni hljeb i džem sa visokim udjelom voća ili obavezno pecivo koje je tamo dovedeno do perfekcije.
U Francuskoj se obično ne doručkuju pržena jaja ili omlet, a jaja se češće jedu kao kasniji obrok.
Evo šta se najčešće doručkuje u Francuskoj:
Peciva kao što su kroasani s čokoladom
Kroasan sa maslacem je jednostavno početna tačka svakog doručka u Francuskoj. Parižanke će ga kupiti u svojoj omiljenoj pekari, a zatim uživati u šoljici kafe s mlijekom ili svježe cijeđenom soku od narandže ili grejpfruta.
Kada Francuskinje prave tost, to je nešto drugačije od onoga na šta smo navikli. Francuski tost je sladak. Recept je sljedeći: kriška hljeba se potopi u miks mlijeka i jaja u šta se doda i prstohvat cimeta i šećera, a potom se prži na kockici maslaca za autentičan francuski ukus.
Niskokalorični jogurt i/ili komad svježeg voća
Jedna od dijetalnih verzija doručka u Francuskoj se svodi na šoljicu niskokalorijskog (grčkog) jogurta u koji se dodaje svježe sezonsko voće ili bobice (pune antioksidansa).