navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tipičan obrok

Francuskinje su najzgodnije žene, a svako jutro jedu ovo za doručak

Tipičan francuski doručak nije obilan obrok za stolom i sastoji se od jednostavnih sastojaka, piše slovenački Elle

AUTOR: Faktor/Elle.si
Objavljeno: 12.06.2024. u 14:02
get url
text
Francuskinje su oduvijek bile sinonim za eleganciju, sofisticiranost i ljepotu življenja.
Dok se i sami često suočavamo sa ubrzanim tempom svakodnevice, francuski pristup životu predstavlja neku vrstu umjetnosti u kojoj su uživanje u svakom trenutku i promišljeni izbori - ključ ravnoteže.
Pored mode i ljepote, fitness i životne navike Francuskinja otkrivaju potpuno novi svijet u kojem možemo pronaći nove ideje.
A ako želite poboljšati rutine, krenite sa prvom, najvažnijom i obaveznom, a to je prehrana.
Posebnu pažnju posvetite prvom obroku u danu - doručku.
Naravno da ne doručkuju sve Francuskinje na isti način i da tradicionalni doručak u Francuskoj definitivno nije isti za sve. Međutim, određena pravila postoje. Idemo redom.
Tipičan francuski doručak nije obilan obrok za stolom i sastoji se od jednostavnih sastojaka, piše slovenački Elle.
Doručak u Francuskoj je često sladak, a ne slan. Zamislite tostirani integralni hljeb i džem sa visokim udjelom voća ili obavezno pecivo koje je tamo dovedeno do perfekcije.
U Francuskoj se obično ne doručkuju pržena jaja ili omlet, a jaja se češće jedu kao kasniji obrok.
Evo šta se najčešće doručkuje u Francuskoj:
Peciva kao što su kroasani s čokoladom
Kroasan sa maslacem je jednostavno početna tačka svakog doručka u Francuskoj. Parižanke će ga kupiti u svojoj omiljenoj pekari, a zatim uživati u šoljici kafe s mlijekom ili svježe cijeđenom soku od narandže ili grejpfruta.
Francuski tost
Kada Francuskinje prave tost, to je nešto drugačije od onoga na šta smo navikli. Francuski tost je sladak. Recept je sljedeći: kriška hljeba se potopi u miks mlijeka i jaja u šta se doda i prstohvat cimeta i šećera, a potom se prži na kockici maslaca za autentičan francuski ukus.
Niskokalorični jogurt i/ili komad svježeg voća
Jedna od dijetalnih verzija doručka u Francuskoj se svodi na šoljicu niskokalorijskog (grčkog) jogurta u koji se dodaje svježe sezonsko voće ili bobice (pune antioksidansa).
POVEZANO