navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vegetarijanski pristup

Francuzi pripremaju jelovnike za Olimpijske igre, glavno jelo bit će muesli s kvinojom

Dok se Francuska polako odvikava od svoje tradicionalne opsjednutosti mesom, vrhunski kuhari zaduženi za prehranu sportaša na Olimpijskim igrama 2024. stavljaju naglasak na više vegetarijanski pristup. 

Objavljeno: 14.09.2023. u 15:58
get url
text

VEZANI TEKST - Njemački Freiburg zabranio meso u vrtićima i osnovnim školama

Kuhar s Michelinovom zvjezdicom Akrame Benallal u svojim restoranima poslužuje mnoštvo odrezaka, hamburgera i drugog mesa, ali njegovo glavno jelo za Igre bit će muesli s kvinojom, piše France 24.

- Kada ima 40.000 obroka dnevno, ne želim da iko bude iznevjeren. Želim da ljudi koji jedu košer jedu sa mnom, ljudi koji jedu halal, kršćani i budisti također - rekao je.

- Povrće je ono što sve spaja - dodao je. 

On je jedan od trojice nagrađivanih kuhara koji će nadgledati francusku hranu za 15.000 sportaša u Olimpijskom selu sljedećeg ljeta. Drugi je Alexandre Mazzia, bivši profesionalni košarkaš, koji nudi recepte bazirane na slanutku, grašku i dimljenoj cikli te dimljenoj ribi s blitvom.

Oni sarađuju s velikom prehrambenom grupom Sodexo Live!, koja upravlja restoranima i ključni joj je cilj smanjenje ugljičnog otiska na jelovniku te korištenje manje životinjskih proteina. Tvrdi da će trećina proteina u 500 jela dolaziti iz povrća, a jedno od jela s potpisom bit će zelena leća iz pariške regije sa skyrom (vrsta jogurta), korijanderom i kukuruznim uljem.

Francuzi u prosjeku pojedu 113 kilograma mesa godišnje - više od većine europskih zemalja i gotovo dvostruko više od svjetskog prosjeka - prema Our World in Data. Ali budući da se zemlja obvezala smanjiti potrošnju mesa iz ekoloških razloga, Olimpijske igre mogle bi označiti prekretnicu, rekao je historičar hrane Loic Bienassis.

- Historijski gledano, nema poznatih francuskih jela koja ne uključuju meso- kazao je.

Mesa će u olimpijskom selu, naravno, još uvijek biti na pretek. Posljednja od troje vrhunskih francuskih kuhara je Amandine Chaignot, koja je za svoje prepoznatljivo jelo odabrala biserke (kokoši porijeklom iz Afrike) s rakovima.

- Jasno je da kada razmišljamo o tradicionalnoj francuskoj kuhinji, više mislimo na "steak au poivre" nego na rižoto od kvinoje - našalila se.

Ali samo povrće ne može zadovoljiti sve potrebe vrhunskih svjetskih sportaša, rekla je Helene Defrance, jedriličarka i nutricionistica koja je u komisiji sportaša za 2024. godinu. 

-Vegetarijanstvo je veliki trend, ali to nije nešto što možemo svima nametnuti - rekla je za AFP.