navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Historijska građevina

Grandiozna palata Dolmabahče u Istanbulu: Simbol modernizacije Osmanskog carstva

Palata Dolmabahče u Istanbulu, koja je svjedočila kulturnoj i političkoj transformaciji Osmanskog carstva u 19. stoljeću, i dalje važi za fascinantno zdanje.

Objavljeno: 10.06.2023. u 13:54
get url
text

{$galerijaFotografija}

Palata u četvrti Bešiktaš u Istanbulu, koja predstavlja jedan od simbola modernizacije Osmanskog carstva, služila je prvobitno kao glavni administrativni centar sultana Abdulmedžida od 1856. godine.

Potom su palatu koristili sultan Abdulaziz, Abdul Hamid, Murad V, Mehmed V Rešad, Mehmed VI Vahideddin, halifa Abdulmedžid i Mustafa Kemal Ataturk, osnivač Republike.

Palata, čija arhitektura privlači pažnju velikog broja domaćih i stranih turista, jedna je od najvažnijih historijskih građevina turske metropole koja je svjedočila životu osmanskih sultana.

Historijska važnost palate

Predsjednik Nacionalnih palata Turske Yasin Yildiz kaže u razgovoru za Anadoliju da je zaista ogromna historijska, politička i kulturna važnost palate Dolmabahče.

- Palata Dolmabahče sadrži posebne simbole iz jedne ere osmanske vladavine - kazao je Yildiz.

Napominje da se ova veličanstvena palata prostire na ogromnom području.

- Palata zauzima površinu od 360 hektara. Mnoge njene građevine su opstale do danas - dodaje Yildiz.

Podsjetio je da palatu Dolmabahče posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta.

- Palata, koja svake godine primi skoro 1,8 miliona posjetilaca, jedan je od najvažnijih muzeja u našoj zemlji - dodao je Yildiz.

Glavni administrativni centar

Palata Dolmabahče, koja se nalazi na evropskoj obali Bosforskog moreuza, služila je kao glavni administrativni centar Osmanskog carstva od 1856. do 1887., te od 1909. do 1922. godine.

Palata Dolmabahče je sagrađena po naredbi sultana Abdulmedžida između 1843. i 1856. godine.

Ranije su sultan i njegova porodica živjeli u palati Topkapi, ali je tom zdanju nedostajalo savremenog stila u poređenju sa palatama evropskih monarha, pa je sultan Abdulmedžid odlučio da se sagradi nova moderna palata.

AA-20230610-31390635-31390619-GRANDIOZNA_PALATA_DOLMABAHCE_U_ISTANBULU_SIMBOL_MODERNIZACIJE_OSMANSKOG_CARSTVA.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow