Napoleon torta je klasik među desertima i donosimo vam recept!
Ova raskošna torta, poznata i kao Mille-feuille, osvojit će vaša nepca i srca. Iako priprema zahtijeva malo više vremena, svaki zalogaj će vas uvjeriti da je trud itekako vrijedan.
Sastojci za Napoleon tortu
Za pripremu ovog deserta potrebno vam je nekoliko osnovnih namirnica:
250 g maslaca (hladnog, isječenog na kockice)
100 g škrobnog brašna (gustin)
1 kašičica ekstrakta vanilije
Kako napraviti kore za Napoleon tortu:
U posudi pomiješajte brašno i so, zatim dodajte maslac i rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte žumance i hladnu vodu pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.
Svaki dio tijesta razvaljajte u tanki krug (veličine pleha) i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta, dok ne porumeni. Ostavite kore da se potpuno ohlade.
Kako napraviti kremu za Napoleon tortu
U manjoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin, pa dodajte 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte na srednjoj vatri dok ne proključa. Polako ulijte smjesu od žumanaca u mlijeko, uz neprestano miješanje, dok se krema ne zgusne.
Kada se krema malo ohladi, dodajte maslac i vaniliju pa miješajte dok ne postane glatka.
Sastavljanje Napoleon torte
Na pladanj stavite prvu koru pa premažite kremom. Ponavljajte dok ne složite svih 8 kora. Gornju koru premažite tankim slojem kreme i pospite izmrvljene ostatke kora za dekoraciju.
Tortu ostavite u frižideru najmanje 6 sati (idealno preko noći) da se kore fino sjedine sa kremom.
Savjeti za savršenu Napoleon tortu
Hladno tijesto: Što je tijesto hladnije, to će kore biti prhkije.
Strpljenje: Ostavite tortu da odstoji u frižideru kako bi postigla optimalan okus.
Dekoracija: Osim izmrvljene kore, tortu možete ukrasiti voćem ili čokoladnim mrvicama.