navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nauka dokazala

Istraženi milioni slučajeva: Vakcina protiv morbila, zaušnjaka i rubeole ne uzrokuje autizam

Novi dokazi otkrivaju da su vakcine MMR, MMRV i MMR + V učinkovite te da nisu povezane sa povećanim rizikom od autizma.

Objavljeno: 21.04.2020. u 17:14
get url
text

Ovi rezultati objavljeni su sinoć u Cochrane Library

Morbili, zaušnjaci, rubeola i vodene kozice (varičela) su infektivne bolesti uzrokovane virusima. Najčešće se javljaju kod djece i mladih odraslih osoba te mogu dovesti do potencijalno fatalnih bolesti, invaliditeta i smrti.

Morbili su jedan od vodećih uzroka smrti u djetinjstvu diljem svijeta, a rubeola je opasna i za trudnice jer može izazvati pobačaj ili štetiti nerođenim bebama.

MMR (morbili, zaušnjaci, rubeola) je kombinirana vakcina koje štiti od sve tri infekcije.

Kliničari mogu vakcinisati protiv vodenih kozica kombiniranom vakcinom protiv MMR-a i vodenih kozica (MMRV) ili davanjem posebno u isto vrijeme (MMR + V).

- Željeli smo procijeniti učinkovitost, sigurnost te dugoročnu i kratkotrajnu štetu vakcine MMR u ovom ažuriranom pregledu, zadnji put ažuriranom 2012 - objašnjava vodeći autor, dr. Carlo Di Pietrantonj iz italijanske regionalne epidemiološke jedinice SeREMI.

Od 138 studija uključenih u ovaj pregled, 51 studija na 10 miliona djece procjenjivala je koliko su vakcine učinkovite u prevenciji bolesti, dok je 87 studija na 13 miliona djece ocjenjivalo štetu. U pogledu učinkovitosti, pregled je utvrdio sljedeće:

Morbili

Jedna doza vakcine bila je 95 posto učinkovita u prevenciji morbila. Na temelju podataka analiziranih u pregledu, broj slučajeva opao bi sa sedam posto kod nevakcinisane djece na ispod 0,5 posto kod djece koja su primila jednu dozu vakcine. Nakon dvije doze učinkovitost je bila slična i iznosila je oko 96 posto.

Zaušnjaci

Jedna doza vakcine bila je 72 posto učinkovita u sprečavanju zaušnjaka. To je poraslo na 86 posto nakon davanja dvije doze. Iz podataka analiziranih u pregledu, broj slučajeva opao bi sa 7,4 posto kod nevakcinisane djece na jedan posto kod djece koja su vakcinisana sa dvije doze.

Rubeola i vodene kozice

Rezultati za rubeolu i vodene kozice također su pokazali da su vakcine učinkovite. Nakon što je jedna doza vakcine bila 89 posto učinkovita u sprečavanju rubeole, istraživanje je pokazalo da je nakon 10 godina vakcina MMRV 95 posto djelotvorna u sprečavanju zaraze vodenim kozicama. Izloženo vodenim kozicama, zarazilo bi se pet od stotinu vakcinisane djece.

Što se tiče sigurnosti, iz prethodnih studija širom svijeta znamo da rizici koje predstavljaju ove bolesti daleko nadmašuju rizike od vakcina primijenjenih da se bolest spriječi. U ovom smo pregledu željeli pregledati dokaze o specifičnim štetama koje su povezane s tim vakcinama, koje se u javnosti često iznose bez rigoroznih naučnih dokaza. U ovom smo pregledu željeli pregledati dokaze o specifičnim štetama koje su povezane s tim vakcinama, koje se u javnosti često iznose bez rigoroznih naučnih dokaza - kaže dr. Di Pietrantonj.

U vezi s kontroverzom koja proizilazi iz lažnih tvrdnji o povezanosti vakcinisanja i autizma, pregled sažima dokaze iz dvije studije na 1.194.764 djece.

Dijagnosticirani slučajevi autizma bili su podjednaki kod vakcinisane i nevakcinisane djece.

Dvije dalje studije, koje su uključile 1.071.088 djece, ne otkrivaju povezanost vakcine MMR i encefalitisa, upalnih bolesti crijeva, Crohnove bolesti, usporenog intelektualnog razvoja, dijabetesa tipa 1, astme, dermatitisa/ekcema, polenske groznice, leukemije, multiple skleroze, motoričkih poremećaja i bakterijske ili virusne infekcije.

- Procijenili smo da su nerandomizirani dokazi o učinkovitosti vaccine MMR prosječni. Visoko je ocijenjena sigurnost dokaza za vakcinu protiv vodenih kozica, zasnovanih na randomiziranim kliničkim ispitivanjima - kaže Di Pietrantonj.

- Općenito mislimo da postojeći dokazi o sigurnosti i učinkovitosti vakcine MMR / MMRV / MMR + V podržavaju njihovu upotrebu za masovnu imunizaciju - kažu istraživači te napominju kako je potrebno procijeniti epidemiološku i socioekonomsku situaciju u svakoj pojedinoj zemlji, kao i njihovu sposobnost da se populacija što bolje pokrije vakcinom.

Njihov zaključak je da je potrebno više dokaza da bi se moglo procijeniti opada li vremenom zaštitni učinak vakcine MMR/ MMRV.