navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Popularni napitak

Istraživanja pokazala: Ljudi ne vole piti kafu, samo su ovisni o kofeinu

Za mnoge, ispijanje jutarnje kafe je obavezan početak dana, a većini taj napitak pomaže da se lakše nose sa izazovima pred njima. No je li nam kafa tako važna ujutro zato što je volimo piti ili smo samo ovisni o kofeinu.

Objavljeno: 09.12.2020. u 14:30
get url
text

Kao dio istraživanja ovisnosti o kofeinu, istraživači su testirali one koji kafu piju jako često, umjereno i rijetko. Saznali su da su svi oni imali jaku želju za kafom, bez da im se ona pretjerano sviđa ili im na neki način povećava zadovoljstvo, što su klasični znakovi ovisnosti.

Pratili su 24 kandidata koji kafu piju često i 34 onih koji ju piju rijetko ili nikada.

Očekivano, pokazalo se da redni konzumenti kafe imaju veliku želju za tim napitkom, ali ne i veliku naklonost prema kafi.

- Ovi rezultati pokazali su da oni koji često piju kafu imaju jako veliku želju za tim napitkom, uprkos tome što im sama kafa nije jako fina, što je pokazalo da pri konzumaciji kofeina želja postala neovisna od naklonosti prema napitku - rekli su autori istraživanja sa njemačkog Univerziteta Friedrich Schiller.

Dodali su da to objašnjava toliko široku i stabilnu konzumaciju proizvoda s kofeinom u cijelom svijetu jer, baš kao i kod droge, pretjerano korištenje izaziva ovisnost.
U svom radu objavljenom u Journal of Psychopharmacology, istraživači su dodali:

- Nesrazmjer želje i naklonosti primijećen je i kod širokog spektra lijekova kod životinja. Glavna razlika između supstanci koje jako izazivaju ovisnost (alkohol ili kokain) i tvari s manjom snagom ovisnosti (npr. kofein) može uglavnom biti kvantitativna, a ne kvalitativna, piše Metro.co.uk.