navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
COVID-19

Izrael planira vakcinaciju četvrtom dozom vakcine protiv COVID-19

Izrael planira postati prva država u svijetu koja će početi vakcinaciju četvrtom dozom vakcine protiv COVID-19 zbog verzije omikron koronavirusa.

Objavljeno: 22.12.2021. u 09:12
get url
text

Stručnjaci preporučuju četvrtu dozu osobama starijim od 60 godina i zdravstvenim radnicima.

Izraelski premijer Naftali Benet već je pozdravio prijedlog i naložio nadležnim organima da se pripreme, iako tu mjeru prvo mora naložiti Ljekarska komora.

Četvrtu dozu treba dati osobama starijim od 60 godina, a zdravstveni radnici je trebaju primiti najmanje četiri mjeseca nakon treće doze.

Kako prenosi BBC, država se odlučila na ovaj korak nakon prve poznate smrti od infekcije omikron varijantom. Prema podacima, u Izraelu je najmanje 340 zaraženih ovom verzijom.

- Ovo je divna vijest i garancija da ćemo također pobijediti novi val infekcija koji je u svijet donio omikron - rekao je Benet, pozivajući ljude da ne oklijevaju.

Izrael je bio prva zemlja na svijetu koja je počela vakcinaciju protiv COVID-19, a ujedno i prva koja je počela vakcinisati trećom dozom. Bila je i jedna od prvih država koja je odobrila vakcinaciju djece između pet i 11 godina.

Benet je također rekao da želi da se sva djeca vakcinišu u naredne dvije nedelje kako bi "usporili i oslabili" snagu novog talasa infekcija.

U Izraelu je 71 posto stanovništva vakcinisano najmanje jednom dozom vakcine, 65 posto objema, a 46 posto ljudi primilo je dopunsku, treću dozu.