navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Jedan sastojak u kremi dokazano pomaže kod smanjenja bora, pora i akni

Retinol je jedan od najpoznatijih i vrlo cijenjenih sastojaka za njegu kože. Verzija je retinoida i sintetički je derivat vitamina A, odnosno proizvodi se od vitamina A. Popularan je sastojak bezreceptnih (OTC) proizvoda za njegu kože poput seruma, krema protiv bora i noćnih hidratantnih krema.

Objavljeno: 11.12.2022. u 09:36
get url
text

Retinol je jedan od najčešće korištenih, najbolje proučenih i dokazano učinkovitih sastojaka proizvoda protiv starenja na tržištu. Čini kožu mekšom, glatkom i blistavom, pomaže u smanjenju sitnih linija i bora te potiče proizvodnju kolagena. Jedan od značajnih aspekata retinola je da potiče izmjenu stanica kože, što ima učinak pilinga.

Suha koža bez sjaja postaje svjetlija s više ujednačenim tonom te povećanim nivoom kolagena i elastina. Čvršća koža je glađa i ima manje vidljivih nepravilnosti pa tako čak i neproblematična koža može imati koristi od retinola.

Kako retinol djeluje? Retinol djeluje na nekoliko načina. Na vanjskom sloju kože (epidermi), retinol ima učinak pilinga i uklanja prljavštinu, mrtve stanice kože i masnoću iz pora. To sprječava stvaranje prištića, a pomaže u poboljšanju teksture i tonusa. Retinol također djeluje tako da doslovno ulazi pod kožu. Sićušne molekule prodiru duboko ispod epidermisa (vanjski sloj kože) do dermisa (srednji sloj kože). Kad jednom uđe u srednji sloj kože, retinol pomaže neutralizirati slobodne radikale. Tako pomaže potaknuti proizvodnju elastina i kolagena, što stvara učinak "punjenja" koji smanjuje pojavu bora i proširenih pora. Oba ova spoja s vremenom smanjuju pojavu pora, mrlja i ožiljaka od akni.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Dermatology and Therapy, klinički podaci pokazuju da je retinol vrlo učinkovit u tretiranju upalnih i neupalnih akni. Dokazano smanjuje vidljivost prištića na koži, sprječava nastanak novih prištića, ali i vidljivost ožiljaka od akni. Retinol je prvi put odobren 1970-ih za upotrebu kod pacijenata s aknama. Pomaže u poticanju izmjene stanica i sprječava začepljenje pora. Blaži je od retinoida koji dolaze na recept pa je učinkovit u liječenju blagih i umjerenih akni, dok se teži oblici akni obično tretiraju retinoidom na recept u kombinaciji s drugim lijekovima koji pomažu u borbi protiv upale i bakterija.

No takav blaži retinol je i nježniji prema koži, odčepljuje pore, čisti kožu i tako sprječava pojavu novih akni, a time i ožiljaka od akni. Osim toga, retinoidi mogu pojačati učinke drugih medicinskih krema i gelova, omogućujući maksimalnu korist od tretmana.