Osim toga, idealne su za sve one koje vode računa o liniji jer sadržavaju vrlo malo kalorija (100 grama šampinjona ima tek 26 kalorija). No prije nego što krenete s pripremom omiljenih rižota, punjenih gljiva, supa ili variva kupujte mlade i svježe primjerke jer se gljive brzo kvare te ih iskoristite u što kraćem roku.
Dugim kuhanjem ili prženjem gljive ne postaju mekše, nego tvrđe, a osim toga gube i aromu. Desetak minuta je i više nego dovoljno. Prilikom blanširanja gljive neće promijeniti boju i potamniti ako u vodu ulijete nekoliko kapi sirćeta.
Rižoto od gljiva
Sastojci:
500 g gljiva, glavica luka, 4 češnja bijelog luka, so, biber, ulje, 400 g riže, 500 ml vruće vode
Priprema:
Gljive očistite i narežite na tanke ploške. Crveni i bijeli luk nasjeckajte i kratko prepržite na ulju. Dodajte gljive i pirjajte 10-ak minuta. Začinite po želji. U drugom loncu na zagrijano ulje dodajte rižu i pržite nekoliko minuta neprestano miješajući. Dodajte vruću vodu i so, kuhajte dok voda ne ispari, dodajte gljive i opet lagano promiješajte da se sjedini. Smanjite na gotovo najnižu temperaturu i kuhajte poklopljeno još 20 minuta.