Sve tri vrste voća izuzetno su zdrave za naš organizam, a osim što ih obično jedemo kao svježe plodove, kruške, jabuke i šljive mogu imati desetine lica u slasnim desertima.
Evo tri prijedloga kako ih upotrijebiti u delicijama u kojima ćete vjerujemo uživati:
Kolač s kruškama bez glutena i jaja
Potrebni sastojci: 100 g rižinog brašna, 100 g heljdinog brašna, 30 g gustina, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1 limun šećer, 60 g smeđeg šećera, 100 g maslaca, 1 kašika meda, 100 g džema od jagoda, 200 ml mlijeka, 2 kruške.
Preljev: 50 g maslaca, 40 g smeđeg šećera, 1 kašičica mljevenog cimeta, 3 kašike mlijeka.
Postupak pripreme:
Pomiješajte suhe sastojke: brašno od riže, heljde, gustin, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i limun šećer.
Dodajte rastopljeni maslac i lagano zagrijani džem pomiješan s medom.
Uz miješanje dodajte mlijeko i smjesu izlijte u posudu za pečenje (34x20 cm) obloženu papirom za pečenje.
Kruške narežite na tanke kriške i složite preko smjese u posudi.
Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
U međuvremenu šećer, maslac, mlijeko i cimet zagrijte do vrenja i sklonite s ringle.
Kolač prelijte i još zapecite pet minuta, pa ohladite.
Poslužite ohlađen.
Savjet: kravlje mlijeko možete zamijeniti rižinim ili sojinim.
Jabuke u šlafruku
Potrebni sastojci: 1 kg jabuka, 2 vrećice vanilin šećera, pola kašičice mljevenog cimeta, ulje za prženje.
Tijesto: 2 jaja, 500 ml mlijeka, 350 g oštrog brašna, prstohvat soli, kašičica korice limuna.
Postupak pripreme:
Jabuke ogulite, izrežite im sredinu, pa ih narežite na kriške debljine pola centimetra. Pospite ih vanilin šećerom, cimetom i ostavite da stoje 30 minuta.
Jaja, mlijeko, brašno, so i koricu limuna izmiješajte da dobijete gustu smjesu koju ćete također ostaviti da stoji 30 minuta.
Jabuke umočite u smjesu i pržite u dubokom ulju do zlatne boje.
Pržene jabuke izvadite na upijajući papir kako bi se upila suvišna masnoća.
Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Savjet: za pripremu možete koristiti jabuke Granny Smith.
Knedle sa šljivama
Potrebni sastojci za knedle: 1 kg krompira, malo soli, 80 g maslaca, 1 jaje, 250 g glatkog brašna.
Fil: 20 zrelih šljiva, 50 g šećera, 1 kašičica mljevenog cimeta.
Posluživanje: 60 g maslaca, 50 g prezle, 2 vanilin šećera.
Postupak pripreme:
Krompir ogulite, skuhajte, potom ocijedite, pa napravite pire s dodatkom malo soli i maslaca. Ostavite da se ohladi.
Kad se pire ohladio, dodajte jaje i brašno po potrebi dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Tijesto podijelite na 20 loptica.
Šljive očistite i u svaku stavite kašičicu šećera pomiješanog s cimetom.
Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu.
Knedle kuhajte u prethodno prokuhanoj vodi dok ne isplivaju na površinu te još dvije minute (sve skupa oko 10 minuta).
Na zagrijanom maslacu popecite prezle, pa im dodajte vanilin šećer. Knedle ocijedite i uvaljajte u prezle.
Knedle poslužite tople posute šećerom ili prelivene medom.
Savjet: knedle možete poslužiti i s preljevom koji ste napravili od pekmeza od šljiva, šećera i vode.