navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Predlažemo da pripremite

Jesen na trpezi: Kolač s kruškama bez glutena i jaja, jabuke u šlafruku, knedle sa šljivama

Za titulu - kraljice jeseni - bore se kruška, jabuka i šljiva.

Objavljeno: 21.10.2022. u 18:07
get url
text

Sve tri vrste voća izuzetno su zdrave za naš organizam, a osim što ih obično jedemo kao svježe plodove, kruške, jabuke i šljive mogu imati desetine lica u slasnim desertima.

Evo tri prijedloga kako ih upotrijebiti u delicijama u kojima ćete vjerujemo uživati:

Kolač s kruškama bez glutena i jaja

 

Potrebni sastojci: 100 g rižinog brašna, 100 g heljdinog brašna, 30 g gustina, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1 limun šećer, 60 g smeđeg šećera, 100 g maslaca, 1 kašika meda, 100 g džema od jagoda, 200 ml mlijeka, 2 kruške.

Preljev: 50 g maslaca, 40 g smeđeg šećera, 1 kašičica mljevenog cimeta, 3 kašike mlijeka.

Postupak pripreme:

Pomiješajte suhe sastojke: brašno od riže, heljde, gustin, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i limun šećer.

Dodajte rastopljeni maslac i lagano zagrijani džem pomiješan s medom.

Uz miješanje dodajte mlijeko i smjesu izlijte u posudu za pečenje (34x20 cm) obloženu papirom za pečenje.

Kruške narežite na tanke kriške i složite preko smjese u posudi.

Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.

U međuvremenu šećer, maslac, mlijeko i cimet zagrijte do vrenja i sklonite s ringle.

Kolač prelijte i još zapecite pet minuta, pa ohladite.

Poslužite ohlađen.

Savjet: kravlje mlijeko možete zamijeniti rižinim ili sojinim.

Jabuke u šlafruku

 

Potrebni sastojci: 1 kg jabuka, 2 vrećice vanilin šećera, pola kašičice mljevenog cimeta, ulje za prženje.
Tijesto: 2 jaja, 500 ml mlijeka, 350 g oštrog brašna, prstohvat soli, kašičica korice limuna.

Postupak pripreme:

Jabuke ogulite, izrežite im sredinu, pa ih narežite na kriške debljine pola centimetra. Pospite ih vanilin šećerom, cimetom i ostavite da stoje 30 minuta.

Jaja, mlijeko, brašno, so i koricu limuna izmiješajte da dobijete gustu smjesu koju ćete također ostaviti da stoji 30 minuta.

Jabuke umočite u smjesu i pržite u dubokom ulju do zlatne boje.

Pržene jabuke izvadite na upijajući papir kako bi se upila suvišna masnoća.

Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Savjet: za pripremu možete koristiti jabuke Granny Smith.

Knedle sa šljivama

 

Potrebni sastojci za knedle: 1 kg krompira, malo soli, 80 g maslaca, 1 jaje, 250 g glatkog brašna.

Fil: 20 zrelih šljiva, 50 g šećera, 1 kašičica mljevenog cimeta.

Posluživanje: 60 g maslaca, 50 g prezle, 2 vanilin šećera.

Postupak pripreme:

Krompir ogulite, skuhajte, potom ocijedite, pa napravite pire s dodatkom malo soli i maslaca. Ostavite da se ohladi.

Kad se pire ohladio, dodajte jaje i brašno po potrebi dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Tijesto podijelite na 20 loptica.

Šljive očistite i u svaku stavite kašičicu šećera pomiješanog s cimetom.

Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu.

Knedle kuhajte u prethodno prokuhanoj vodi dok ne isplivaju na površinu te još dvije minute (sve skupa oko 10 minuta).

Na zagrijanom maslacu popecite prezle, pa im dodajte vanilin šećer. Knedle ocijedite i uvaljajte u prezle.

Knedle poslužite tople posute šećerom ili prelivene medom.

Savjet: knedle možete poslužiti i s preljevom koji ste napravili od pekmeza od šljiva, šećera i vode.