navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobar napitak

Jeste li probali: Kafa od gljiva zapravo ima mnoge benefite

Ako ste osoba koja bez kafe ne može započeti dan, onda shvatate važnost dobrog napitka. Slično razmišlja i Jaime Stathis, koja je odlučila napraviti mali zdravstveni eksperiment - prebacila se na kafu od gljiva.

Objavljeno: 21.09.2023. u 08:01
get url
text

Kafa od gljiva navodno pomaže više od obične, naročito u fokusiranju, a klinika Cleveland objavila je niz potencijalnih dobrobiti od nje. To su bolji san, smanjenje stresa i upala te jači imunološki sistem i pamćenje.

Neke se vrste gljiva smatraju dijelom grupe "adaptogena", spojeva koji mogu pomoći tijelu da se prilagodi stresu.

- Ako ste ljubitelj kafe poput mene i zanimala vas je kafa sa gljivama, evo odgovora na osnovno pitanje: Da, u kafi s gljivama postoji prava kava. Lavlja griva i chaga gljive dodaju se samoj kafi, koja dolazi iz Hondurasa i prži se kako bi se istaknule note čokolade i orašastih plodova. Laknulo mi je kad sam sanznala da nije kao da je neko osušio gljive, samljeo ih, a zatim na njima upotrijebio metodu prelijevanja. Ako niste veliki ljubitelj gljiva, postoji velika vjerovatnost da će vam se svidjeti okus kafe s gljivama - komentirala je Stathis za The Healthy.

Kafa od gljive ima esktrakte "lavlje grive" i gljive "chaga".

Kofein ne utječe na sve nas jednako, ali mnogi od njega osjećaju ushit. Stathis ima i ADHD, a kafa joj pomaže u svakodnevici.

Učinak ispijanja kafe od gljiva svaki dan sedam dana bio je značajan - pojavio se osjećaj budnosti, kao i kod klasične kafe, no tijelo nije tražilo još i još, kao kod obične kafe. Kafa od gljive pomaže tijelu da se normalizira i prilagodi stresorima. Osoba se bolje fokusira, energija je uravnotežena. 

- Ono što me oduševilo je kako se uvijek činilo da želim više šoljica kafe, ali gljive su dodale ono što mi je stvarno trebalo za fokus. Jedna mi je šoljica bila dovoljna - izjavila je Jaime.

BreAnna Guan, ND, naturopatska liječnica iz Bostona, voli gljive zbog raznih benefita, od imuniteta do kognitivnih, ali i fizičkih  sposobnosti.

- Toplo preporučujem redovnu dnevnu konzumaciju gljiva za zdravlje imuniteta, a ljekovite gljive poput chage i reishija imaju jedinstvene dobrobiti koje su sjajne ako želite postići bolji fokus na svakodnevne zadatke - zaključuje Stathis.