navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Male tajne

Juneće meso često vam ispadne žilavo: Majstori kulinarstva otkrivaju kako ga omekšati

Kupili ste naizgled odličan komad junećeg mesa, ali nakon što ste ga pripremili u kuhinji i poslužili shvatili ste da okusom i nije toliko dobar jer ga je teško žvakati, odnosno žilav je.

Objavljeno: 27.02.2022. u 20:45
get url
text

Ovo je situacija koja se dogodila svima barem jednom ma koliko god vješti bili u izboru mesa i kuhanju.

Dobra vijest je da postoje trikovi u pripremi s kojima se to može spriječiti.

Juneće meso treba omekšati prije nego nšto se krene termički obrađivati, a to se može napraviti na nekoliko zanimljivih načina.

Pripremite marinadu od ulja i začina, stavite meso unutra i ostavite preko noći u frižideru.

Sat do dva prije pripreme ubacite unutra još i nekoliko kriški kivija - on sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje vrlo mehko.

Isto djeluje i ananas, prenosi BrightSide.

Osim ove dvije vrste egzotičnog voća, možete dodati malo naribanog luka i jabuke i ostaviti u tome meso tokom cijele noći, a jednako dobro djeluju i kiseline poput limuna i sirćeta.

Limun će djelovati već nakon sat, pa se ovim trikom možete poslužiti ako pripremate neko jelo u zadnji tren.

U sirćetu već mora stajati cijelu noć.