navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Kad je kosa beživotna: Ovom hranom potaknut ćete rast i poboljšati volumen

Sporo vam raste kosa, beživotna je, imate tanku dlaku... Stručnjaci kažu da je konzumiranje hrane jedna od najboljih stvari kojom ćete popraviti takvo stanje.

Objavljeno: 19.10.2023. u 09:12
get url
text

Prema njihovim riječima, uravnotežena, dobro zaokružena, hranjiva prehrana ključna je za zdravlje i rast kose.

Proteini su esencijalna grupa namirnica za kosu, budući da se ona sastoji od proteina koji se nazivaju keratin, a aminokiseline poput L-cisteina i L-lizeina također su neophodne, jer su građevni blokovi proteina.

To je također razlog zašto ograničavanje prehrambenog unosa može imati negativne učinke na kosu.

Znamo da nedostatak hranjivih tvari pridonosi stanjivanju i gubitku kose. Strogo restriktivne dijete u najvećem riziku su da doprinesu jer postoji veća vjerovatnoća da će im nedostajati potpuna ravnoteža nutrijenata potrebnih za podržavanje rasta kose.

Šta biste onda trebali jesti kako biste potaknuli rast i snagu kose?

Dobro uravnotežena prehrana za zdravlje kose trebala bi uključivati, ali nije ograničena na vitamine D i C, folat (vitamin B12), riboflavin (vitamin B2), biotin, željezo, cink, selen, antioksidanse te omega-3 i omega-6 masnih kiselina i uključuju dovoljnu količinu makronutrijenata poput proteina i zdravih masnoća.

Tijelo koje je hranjeno nizom vitamina, minerala, antioksidansa i masnih kiselina imat će zdravu kosu.

Prehrana koja je bogata šarenim voćem, povrćem, biljnim mastima i cjelovitim žitaricama promijenit će vaše zdravlje na puno načina, uključujući i to da će kosa biti bujna.

Najbolja hrana za rast kose je: nemasno meso i perad, grah i leća, lisnato povrće, avokado, orašasti plodovi, losos, jaja, žitarice, citrusno voće, mlijeko, sir i jogurt i paprika.