navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koronavirus

Kako je moguće da je osoba zaražena, a da je PCR test uporno negativan: Prof. dr. Jovanović ima objašnjenje

Ne samo da je moguće da neko ima koronavirus, a da mu je PCR test negativan, nego je moguće da test bude i više puta negativan.

Objavljeno: 21.10.2020. u 07:40
get url
text

Razloga za to je više, kaže prof. dr. Tanja Jovanović, prodekan za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Lažno negativan rezultat može da bude posljedica nepravilnog izbora uzorka ili neadekvatno uzetog uzorka – kazala je virusolog Jovanović za srbijanski Kurir.

Izbor, navodi Jovanović, zavisi od faze u kojoj je oboljela osoba.

- Na početku infekcije koristi se nazofarigelni bris, tj. bris iz nosa i ždrijela. A kada virus već dospije u pluća i dovede do pneumonije, tada se uzima ispljuvak. Važno je i da uzorak ne stoji dugo na sobnoj temperaturi, kako se ne bi uništio njegov genetički materijal - objašnjava Jovanović.

Na pitanje, kada je PCR test iz grla i nosa već negativan koliko česo se takvim pacijentima uzima ispljuak za utvrđivanje prisutnosti virusa u organizmu, Jovanović odgovara da je najvažnije da pacijent dođe na vrijeme.

- Važno je da pacijent dođe na vrijeme, na samom početku bolesti. Ako je uzorak uzet u pravo vrijeme, s pravog mjesta i adekvatno transportovan i obrađen u laboratoriji, tu onda nema greške, rezultat ne može biti lažno negativan – dodaje Jovanović.

Međutim, ako bolest traje i ako je virus prisutan u donjim partijama respiratornog sistema, Jovanović kaže da bris iz grla i nosa može da bude negativan.

- Tada je bolje ispitati ispljuvak. Također, na kraju bolesti osoba opet može da bude pozitivna u brisu grla i nosa, kada se virus aktivno izlučuje iz organizma. Obično to bude poslije dvije sedmice - naglašava dr. Jovanović.