navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljepota i zdravlje

Kako ukloniti bore smijalice kad kreme, koje koristite, ne pomažu

Do stvaranja bora smijalica dolazi kad se vanjski sloj kože stanji, kao i zbog smanjene proizvodnje kolagena i elastina u dubljim slojevima kože

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 27.05.2024. u 08:51
get url
text
Nazolabijalne bore na obrazima, poznatije kao "bore smijalice", imaju lijepo ime, ali mnogim ženama itekako smeta kada se na licu počinju otkrivati okomite linije čak i onda kada se ne smiju.
Do stvaranja bora smijalica dolazi kad se vanjski sloj kože stanji, kao i zbog smanjene proizvodnje kolagena i elastina u dubljim slojevima kože. Gubitak volumena kože je normalan proces starenja, a mogu ga ubrzati pušenje ili nezaštićeno i nesavjesno sunčanje. Genetika također može biti jedan od krivaca.
Ovo naravno nikako ne znači da se prestanete smijati, ali ako vam smetaju bore smijalice i želite smanjiti njihovu vidljivost na licu, a kreme koje koristite ne pomažu, evo kako to možete učiniti.
Fileri
Fileri s hijaluronskom kiselinom među najboljim su izborom ako se brzo i bezbolno želite riješiti bora smijalica. Rezultat je vidljiv odmah, a obično traje nekoliko mjeseci. A ako niste zadovoljni rezultatom, možete ga ponišiti.
Botoks
Injekcije botulinum toksina djeluju tako da oslabljuju mišiće na određenom području, što čini bore manje uočljivima, ali nije djelotvoran za tretiranje bora oko bočnih strana usta. Rezultat možete primijetiti nekoliko dana nakon prve injekcije. Vrijeme oporavka je relativno kratko i trebali biste moći nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima nakon 24 sata. Želite li zadržati željeni izgled, svaka tri mjeseca morat ćete se dogovoriti za novi termin.
Laser
Laserski tretmani uklanjaju površinski sloj ćelija kože. Otkrivajući donji sloj nove kože ublažavaju hiperpigmentacije, ali i bore. Natečenost i crvenilo česta su nuspojava, ali se uglavnom povlače nakon nekoliko dana ili najviše tri sedmice. Ovisno o dubini bora, vjerovatno ćete trebati još jedan tretman, a po novu dozu ljepote trebat ćete otići u periodu od nekoliko mjeseci.
Microneedling
Starenjem koža gubi kolagen i stoga gubi na elastičnosti, a tretman mikroiglicama povećava prirodnu proizvodnju kolagena u koži. Tako može popuniti neželjene nazolabijalne bore. Željeni rezultat možete očekivati nakon tri do šest tretmana, unutar devet mjeseci.
Hirurški zahvat
Operacija, odnosno lifting lica može biti opcija ako želite značajnije rezultate koji traju duže. Ovaj vas tretman može osloboditi bora oko usta u jednom postupku. Ali, osim što je među najskupljim opcijama, hirurško zatezanje lica najduže zarasta. Za oporavak vam može biti potrebno oko tri mjeseca.
POVEZANO