navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Projekti

Kinoteka BiH: U saradnji sa Filmskim Centrom Sarajevo radimo digitalizaciju filma "Hanka"

Javna ustanova Kinoteka BiH Sarajevo i Javno preduzeće Filmski Centar Sarajevo započeli su projekat digitalizacije filma "Hanka" iz 1955. godine reditelja Slavke Vorkapića.

Objavljeno: 15.11.2023. u 17:38
get url
text

Film će se prebaciti sa 35 mm trake, koju posjeduje u svom filmskom arhivu Kinoteka BiH, u DCP format u 4K rezoluciji. Filmski centar Sarajevo ima digitalni skener za 35 mm traku i u njihovim prostorijama će se raditi prebacivanje filma "Hanka" u digitalni format. Nakon toga će u saradnji sa firmom World Wide Remaster biti urađena restauracija i finalna obrada filma u digitalnoj formi.

 

- Cilj digitalizacije i restauracije filma je modernizacija i uključivanje u nove trendove, čuvanje i zaštita materijala na novim medijima. Digitalnom kopijom filma "Hanka" će se učiniti filmska građa dostupnom za kina sa DCP projektorima, a i korisnicima na novim savremenim medijima. Poslije završetka digitalizacije filma "Hanka" otvara se mogućnost da se prikaže i na jednom od svjetskih festivala kao restaurirana kopija - istakli su iz Kinoteke BiH.