navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pravilna ishrana

Koja je hrana odlična za mozak

Ako mozgu pružimo pravilnu ishranu, bolje ćemo pamtiti, brže reagirati i bolje se koncentrirati.

Objavljeno: 31.12.2023. u 08:42
get url
text
Borovnica
Borovnica

Logično, hrana koju jedemo može značajno utjecati na naše raspoloženje, emocije i kognitivne sposobnosti.

Određene namirnice mogu izuzetno dobro djelovati na naš mozak i mogu pomoći u jačanju moždanih funkcija kao što su pamćenje, koncentracija i još mnogo toga.

Dokazano je kako šaka oraha dnevno, može popraviti pamćenje. Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks.

Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.

Dobar odabir za međuobroke su borovnice. Ovo ljubičasto voće je super hrana za mozak čije redovno konzumiranje ne samo da potiče pamćenje, već obnavlja sjećanja.

Da bi mozak mogao obavljati stotine važnih funkcija potrebna mu je energija. Naše vještine koncentracije usko su povezane s moždanom zalihom glukoze. Cjelovite žitarice sa niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije.

Za bolje učenje i pamćenje, preporučuje se konzumacija tamne, gorke čokolade sa velikim udjelom kakaa ali ne više od nekoliko kockica dnevno, oko 14 grama.

Omega 3 masne kiseline prijeko su potrebne za pravovaljani rad srca i mozga. Također, losos je druga najbolja moguća alternativa. Stavite ga na jelovnik barem dva puta tjedno.