navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Otišla je prva dama sevdaha

Kolege o Bebi Selimović: Bila je jedna od najvećih svih vremena, mnogi su od nje naučili pjevati

Vijest o smrti Izete Bebe Selimović danas je rastužila Bosance i Hercegovce. Kolege pjevači, muzičari, producenti, i brojni istaknuti ljudi sa muzičke scene na društvenim mrežama opraštaju se od jedne od najboljih interpretatorica sevdalinke u BiH.

Objavljeno: 10.03.2020. u 11:54
get url
text

Beba Selimović započela je pjevačku karijeru u Radio Sarajevu, a vrlo brzo je postigla uspjeh. Mnogi su je nazivali "Dama sevdaha", zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog profesionalnog ponašanja na estradi. Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspjeh i pomoć u humanitarnim koncertima.

- To je veliki gubitak za muzičku scenu u našoj zemlji. Beba je bila jedna od najvećih svih vremena. Lijepa, kulturna, poučna za nove generacije. Mnogi su od nje naučili kako pjevati i čuvati sevdalinku. Bila je i dobar prijatelj i čovjek i dama u pravom smislu te riječi – kaže Nazif Gljiva.

Enver Šadinlija, vrsni poznavalac sevdalinke, ističe da je Beba Selimović bila dio generacije najboljih.

- U generaciji u kojoj su uz Bebu bili Safet Isović, Zehra Deović i Zora Dubljević svi su bili na svoj način originalni. To nije bila generacija koja je kopirala. Slobodno mogu reći da su to bila zlatna vremena sevdalinke. Beba je imala poseban kvalitet i bila je uzor interpretatorkama koje su dolazile kasnije. Ona je bila prva estradno-muzička zvijezda u najpozitivnijem smislu te riječi. Kako je znao reći kolega Miralem Kruškić: "Kada Beba izađe na pozornicu, ne mora biti ni orkestar. Scena je bila puna". Kao autor, ali i dugogodišnji urednik na radiju i na televiziji, posebno želim istaći njenu izuzetnu profesionalnost. Zbog toga joj je karijera trajala i bila bez ijedne mrlje – kaže Šadinlija.

Sejo Pitić, poznati pjevač sevdalinki i predsjednik Udruženja estradnih izvođača Sarajevo, još je u nevjerici da nas je napustila Beba Selimović.

- Sve mislim da će me neko nazvati i reći da nije istina. Kako znam za sebe, znam i za Bebu. Ona je bila jedno jedinstveno stvorenje i jedna nevjerovatna osoba. Bila nam je kao majka i tako se ponašala. Velika mi je čast da sam imao priliku da sarađujem sa njom. Gdje god se Beba pojavila, tu je zračilo. Bila je dama i dostojna svog imena. Beba je naša diva i muzička gromada. Neka joj je laka zemlja bosanska – rekao je Pitić.