navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bogata vitaminima

Koliko često jedete mrkvu?

Ovo korjenasto povrće bogato beta-karotenom iz porodice štitarki, prirodni je detoksikator organizma.

Objavljeno: 24.02.2023. u 20:03
get url
text
Grickanje mrkve
Grickanje mrkve

Krasi je naziv jedne od najzdravijih namirnica svijeta. Mrkva je hrskava, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi.

Sadrži vitamine B1, B2, C, D , E te velike količine provitamina A, karotina (zbog kojeg i ima narandžasto-crvenkastu boju) i vlakana (80 grama mrkve sadrži čak dva grama vlakana i samo 24 kalorije). Stoga, ako imate problema sa kilogramima, ova namirnica je idealna za vas. Također, sadrži visok broj ugljikohidrata i niz mineralnih tvari.

Preporučuje se konzumiranje sirove mrkve, jednako kao i kuhane jer beta-karoten ne gubi na svojoj vrijednosti u pripremi, mada je mrkvu najbolje kuhati cijelu, a ne narezanu jer se na taj način važni sastojci ne izgube u vodi.

Mrkva je namirnica koju prvu uvodimo u dječju prehranu jer je vrlo lako probavljiva i često se daje djeci kod povraćanja a specifičan je njen blag, slatkast okus te se često koristi i za pripremu kolača (primjerice, torta od mrkve koja je u zadnje vrijeme i u nas sve popularnija). Odlično se slaže sa drugim namirnicama, a neizostavni je dodatak juhama, gulašima kao i salatama i nekim mesnim jelima.