Stručnjaci kažu da se svježi, mladi kukuruz kuha kraće. Ne bi trebalo da se kuha duže od deset pa do 20 minuta.
Kako biste skuhali kukuruz sa korom, stavite ga u kipuću vodu i kuhajte otprilike 25 minuta. Prije uklanjanja kore, pričekajte da se dovoljno ohladi. Ono što ćete primijetiti kako je kukuruz lakše oguliti kada se skuha.
Savjet:
Listove kore (komušinu) možete staviti na dno lonca i onda na to klipove, i tako opet idući red. Zbog toga ćete možda kuhati koju minutu duže, ali kukuruz će dobiti specifičan okus.
Zamrznuti kukuruz kuhajte duže. Ako se poželite kukuruza tokom zime i imate pri ruci samo zamrznuti iz hladnjaka, onda valja znati kako bi ga trebalo nešto duže kuhati. Kada ih dodate u kipuću vodu potrebno ih je kuhati minimalno od 20 do 30 minuta.
Ako kukuruz nije u klipu nego su zrna, onda im treba manje, dovoljno je od 10 do 15 minute kuhanja.