navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Koliko je čist vaš nakit: Evo koji komadi imaju više bakterija čak i od daske na WC šolji

Novo istraživanje firme Est1897 analizirala je bakterije i prljavštinu koja se nalazi na nakitu. Analizirani dodaci koji se redovno nose, pokazuju sedmično 21 hiljadu bakterija. Prstenje je skupilo najviše "prljavih bodova", s više od pet vrsta različitih bakterija pronađenih na analiziranim komadima. 

Objavljeno: 23.10.2020. u 14:49
get url
text

Oko dvije trećine ljudi priznaje da nikad ne čisti svoj nakit, što je ogromna greška koja može ugrožavati zdravlje, posebno u vrijeme epidemije koronavirusa, otkrili su istraživači, piše Daily Mail

Istraživanje stručnjaka iz firme za nakit i satove Est1897 otkrilo je da su prsten, sat i naušnice u sedam dana skupili 428 puta više klica nego WC šolja. Eksperiment je također utvrdio da nakit sadrži sve, od izuzetno opasnog meticilin-rezistentnog stafilokoka Aureus (MRSA) do uzročnika difterije, trovanja hranom i bakterijskih kolonija koje mogu izazvati gljivice.

Svakodnevno naše ruke dolaze u kontakt s tisućama nepoznatih predmeta koji sadrže bilo što, od hrane do fekalija. Kada se nakit ne očisti pravilno, bakterije brzo rastu, a prosječna osoba dodirne svoje lice oko 16 puta na sat, lako je raširiti štetne organizme na nakit.

Na prstenu su pronađene ukupno 504 kolonije bakterija, jedna kolonija gljiva i jedna kolonija crnih plijesni. Izloženost crnoj plijesni, između ostalog, može uzrokovati suhu ljuskavu kožu i osipe na koži.

Sat je bio drugi najgori prijestupnik s četiri vrste bakterija koje su pronađene na komadu. No što je šokantnije nakon samo jedne sedmice nošenja, na satu je pronađeno ogromnih 20.020 bakterijskih kolonija - najvjerojatnije jer se bakterije mogu hvatati na remenu, a sat nije aktivno uključen u pranje ruku, ističu naučnici.

Na naušnicama je pronađeno 485 kolonija bakterija. Naušnice su skrivale vrstu Bacillus koja je također bila prisutna na prstenu.
Bacillus cerus jedna je od dvije patogene vrste bakcila koji uzrokuje trovanje hranom ako bi čovjek unosio bakteriju, što se lako može učiniti ako se igra naušnicama, a zatim to prenosi u usta, posebno ako grize nokte ili jede hranu neopranih ruku.

- Ovo je istraživanje iznijela na vidjelo neke zanimljive stvari, a rezultati su zapanjujući - komentirao je Ben Jarrett iz Est1897.