navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
COVID-19 i ljeto

Kome su namijenjene buster-doze, kad ih treba primiti, mogu li se miješati vakcine različitih proizvođača?

Prema informacijama koje stižu iz farmaceutskih kompanija, na jesen će biti dostupna kombinacija vakcina koja će pružiti dodatnu zaštitu protiv omikron varijante koronavirusa.

Objavljeno: 14.07.2022. u 22:03
get url
text

Upravo su to otkrili iz Moderne i čini se da će ta vakcina biti glavni kandidat za buster-vakcinu ove jeseni. No neki se i danas pitaju trebaju li i prije jeseni primiti buster-vakcinu?

Evo odgovora na nekoliko najčešćih pitanja koja su u vezi s dodatnom dozom vakcine, piše webmd.com.

Ako sam nedavno prebolio bolest, trebam li primiti dodatnu dozu?

Prema pisanju Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), najbolje je sačekati da simptomi nestanu prije dodatne doze vakcine. Neki stručnjaci smatraju kako je najbolje sačekati i tri mjeseca nakon što su se povukli simptomi bolesti.

Trebam li sačekati sa drugom buster-dozom do jeseni?  

Hannah Newman, direktorica odjela za prevenciju infekcija u bolnici Lenox Hill u New Yorku, savjetuje da vakcinu primite što prije jer raste broj zaraženih, pa je najbolje vakcinisati se kako bi se stekla antitijela.

Dr. Amesh Adalja navodi da je potrebno sačekati sedam dana da bi se razvila antitijela i da bi imunološki sistem mogao reagirati na virus.

Hoće li se nakon druge buster-doze javiti novi simptomi kao nuspojava na vakcinu?

Newman kaže kako nuspojave u ovom slučaju mogu biti različiti od osobe do osobe, ali dodaje kako će oni sigurno biti kratkotrajni i mogu se ublažiti lijekovima.

Temperatura, bol u tijelu i otečeni limfni čvorovi su neki od simptoma reakcije imunološkog sistema na vakcinu.

Trebaju li imunokompromitirane osobe primiti drugu buster-dozu?

Američka organizacija za lijekove je autorizirala dodatnu buster-dozu vakcine za sve koji su stariji od 50 godina, ali i za one starije od 12 godina, ako se radi o osobi kojoj je ugrožen imunitet.

Kako nova Novavax vakcina djeluje?

Grupa stručnjaka iz FDA navodi kako bi se vakcina trebala hitno autorizirati iako se agencija do danas nije oglasila. Radi se o vakcini čija su baza proteini, a takve se vakcine koriste već desetljećima.

Vakicna protiv hepatitisa B i HPV bazira se također na proteinu. Razlikuju se od mRNA-baziranih vakcina Moderne i Pfizera, koje daju tijelu instrukcije da proizvodi protein kako bi se imunitet mogao na njega osloniti i prepoznati ga u budućnosti.

William Schaffner, profesor preventive medicine na Univerzitetu Vanderbilt, kaže kako će nevakcinisani stanovnici Amerike najvjerovatnije primiti Novavex vakcinu ako su skeptični prema mRNA vakcinama jer je ona napravljena tradicionalnim metodama.

Ako sam primio tri doze Pfizer vakcine, može li četvrta biti Moderna?

Bez problema možete primiti drugu buster-dozu drugog proizvođača, a to je i dokazala jedna studija koju je provedeo Nacionalni američki institut za zdravlje.