navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izvor vlakana

Konzumacijom ovog agruma možete smršati i ojačati imunitet

Istraživanja pokazuju da mandarine nose brojne benefite za naše zdravlje.

Objavljeno: 02.10.2021. u 13:42
get url
text
Mandarine
Mandarine

Bogate su biljnim spojevima koji jačaju zdravlje, poput flavonoida. Oni su antioksidansi koji pomažu u odbrani vašeg tijela od neravnoteže slobodnih radikala, što bi inače moglo dovesti do oksidacije. Oksidacija može potaknuti starenje i nastank raka i srčanih bolesti.

Brže zarastaju rane 

S obzirom na visok sadržaj vitamina C, mandarine mogu ojačati vaš imunitet. Vitamin C je antioksidans koji pojačava funkciju imunoloških stanica u borbi protiv oksidativnih oštećenja. Povećana doza vitamina C može skratiti vrijeme zarastanja rana u određenim situacijama.

Istraživanja su otkrila da mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre. Naime, karotenoidi (biljni pigmenti) prisutni u mandarinama zbog visoke koncentracije vitamina A, dokazano smanjuju rizik od raka jetre. Sok od mandarine koji se daje pacijentima s hepatitisom C spriječio je razvoj raka jetre zbog visokog sadržaja beta kriptoksantina (prirodni karotenoidni pigment). Uz to, ovaj agrum sadrži visok nivo limonena koji djeluje protiv raka, a također pomaže u sprečavanju raka dojke.

Mandarine održavaju želudac punim 

S obzirom na to da mandarine sadrže značajan izvor vlakana, održavaju želudac punim duže vrijeme i smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane, mandarine pomažu pri mršanju. Ljekari su otkrili da konzumiranje mandarina pomaže u smanjenju inzulina pa se njihovi šećeri ne skladište u obliku masti nego se pretvaraju u energiju.