navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novi problemi

Koronavirus i filmadžije: Šta će biti sa kinematografijom?

Iako nas je filmska umjetnost proslavila u svijetu, donijela sve svjetske nagrade - Oscara, Zlatne palme, Zlatne medvjede, Venecijanskog lava..., posljednjih godina u našoj zemlji jedva da se snimi jedan film.

Objavljeno: 20.04.2020. u 08:21
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

I ono što se snimi uglavnom je u koprodukciji sa zemljama regiona ili svjeta jer filmska umjetnost košta, a dovoljno sredstava u našoj zemlji uglavnom nema.

Situacija nije puno bolja ni ove godine. U prvim mjesecima 2020. samo je Pjer Žalica uspio završiti film "Koncentriši se, baba", koji će svjetsku premijeru zabilježiti kada prođe pandemija koronavirusa.

Ista sudbina čeka i film o Srebrenici Jasmile Žbanić, čije snimanje je završila prošle godine, dok će njihove kolege Srđan Vuletić i Ademir Kenović snimanje filmova planiranih za ovu godinu morati prolongirati jer novonastala situacija u cijelom je svijetu zaustavila filmsku industriju, pa je i najveći filmski festival Cannes odgođen za bolje dane.

Dobra vijest je da ukoliko ovo potraje, BiH će ipak imati svog kandidata za Oscara, jer, za sada kriterije zadovoljava nagrađivani film "Full Moon" (Pun mjesec) Nermina Hamzagića. A da li će mu "konkurencija" biti Žbanić i Žalica, vrijeme će pokazati, s obzirom na to da njihovi filmovi također moraju zadovoljiti kriterije - biti prikazivani u kinima i putovati po festivalima. Sada je sve na čekanju, pa se postavlja pitanje kako će se to odraziti na bh. kinematografiju i umjetničku scenu općenito. 

- Sada je sve na "stand by". Vjerujte da niko ništa ne zna. Ne znaju ni veliki američki studiji koji ulažu stotine miliona dolara, a kamoli male kinematografije. Mi smo trebali krenuti sa snimanjem filma u aprilu, ali sada možemo samo čekati i pripremati plan B - kazao je Vuletić.

Njegov kolega Pjer Žalica mišljenja je da je pravo pitanje da li će kinematografija, kao industrijska grana, koja je izuzetno teško pogođena posljedicama korone, uopće opstati.

- Zemlje u okruženju su urgentno, kao prvi korak poslije zdravstva, odvojile ogromna sredstva i pogodnosti za audio-vizuelni sektor, kulturu i umjetnost. Kod nas se to i ne spominje, naprotiv, ne bi me iznenadilo da se prvo posegne za ionako malim sredstvima planiranim za film, kulturu, umjetnost, obrazovanje… Film koji radim je u završnoj fazi obrade i bit će spreman za distribuciju, vjerovatno, uporedo sa izlaskom iz vanrednog stanja. Njegov dalji put zavisi od niza faktora koji su sada izuzetno nepovoljni, uključujući i odgađanje festivala. Mislim da smo napravili lijep film koji će ljudi voljeti, i to je ono sve što sada mogu o tome reći - istakao je Žalica.

Snimanje novog filma, koje je planirao za august, zbog problema izazvanih pandemijom, vjerovatno će biti prolongiran za barem šest mjeseci.

- No ni to nije sada najbitnije, sada je važno da se pridržavamo pravila socijalne distance, izolacije, poduzimanja mjera sigurnosti, koje će nam osigurati da se što prije, živi i zdravi posvetimo problemima koji će nas dočekati. Nadam se da će kreativne industrije, kultura i umjetnosti u tom procesu kod nas imati tretman kakav imaju u drugim evropskim i zemljama regiona - poručio je Žalica.