navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
EMA vrši procjenu

Krajem godine i u Evropi prvi lijek protiv Alzheimera, koji je već odobren u SAD

Nakon što je u SAD-u početkom ove godine odobren lijek za Alzheimerovu bolest lekanemab, švedski neurogerijatar Nenad Bogdanović vjeruje da će on biti uskoro odobren i u Evropi kao prvi lijek protiv ove teške demencije.

Objavljeno: 04.06.2023. u 10:53
get url
text

Europska agencija za lijekove (EMA) već je dobila zahtjev za ocjenu ovoga lijeka. 

Očekujem odobrenje u decembru jer je veliki zdravstveni i politički pritisak da se lijek odobri i u Evropi, izjavio je dr. Bogdanović, profesor gerijatrije na Karolinska institutu i Karolinskoj univerzitetskoj bolnici u Stockholmu, prenosi Fena.

Lijek se u SAD-u prodaje pod imenom leqembi, a sadrži antitijela koja uklanjaju plakove ili  nakupine toksičnog proteina beta amiloida iz mozga.

Bogdanović kaže da je razvoj tih antitijela započeo u njihovoj laboratoriji na Karolinskoj, ali su japanska farmaceutska tvrtka Eisai i američki Biogen kompletirali klinička ispitivanja. 

Prema prvim procijenama godišnja terapija košta oko 26.500 dolara.

Napominje i da je prije mjesec dana kompanija Eli Lilly izvijestila o pozitivnim rezultatima svoga lijeka - donanemaba.  Također je riječ o antitijelima koja čiste amiloidne plakove u mozgu, a proizvođač tvrdi da usporava razvoj Alzheimerove bolesti za oko trećinu vremena.

- Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA)  još nije dala završnu riječ o donanemabu. Očekujemo da će do kraja jula odobriti i ta nova antitijela za "čišćenje smeća u mozgu", kaže Bogdanović koji je prije petnaestak godina i lično bio uključen u razvoj prvih antitijela protiv Alzheimera u kompaniji "Wyeth and Pfizer" u Londonu.

Ističe i da smo vjerojatno stupili u novu eru mogućeg zaustavljanja progresije Alzheimerove bolesti, za koju do sada nije bilo lijeka.