navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Italija

Krivi toranj u Bolonji zatvoren zbog straha da bi se mogao srušiti

Srednjovjekovna kula u italijanskom gradu Bolonji koja se naginje jednako kao i njen čuveni pandan u Pizi, zapečaćena je zbog straha da bi se mogla srušiti.Vlasti su počele da grade barijeru od pet metara oko Garisenda tornja iz 12. vijeka kako bi zadržale krhotine u slučaju da padne, piše BBC.

Objavljeno: 02.12.2023. u 10:44
get url
text

Toranj od 47 metara se naginje pod uglom od četiri stepena, a kontrolom su otkrivena pomjeranja u smjeru nagiba.

Gradsko vijeće je saopćilo da je situacija "veoma kritična".

Kula Garisenda je jedna od dvije kule koje dominiraju horizontom Bolonje. Drugi, toranj Asineli, je otprilike dvostruko veći i također je nagnut, iako ne tako dramatično, i obično je otvoren za turiste.

Građevine su izgrađene između 1109. i 1119. godine, iako je visina Garisenda smanjena u 14. vijeku jer je već počela da se naginje.

Lokacija je prvi put zatvorena u oktobru nakon što su senzori otkrili promjene u nagibu Garisenda, a inspekcije su otkrile propadanje materijala koji čine njegovu bazu.

Izgradnja barijere bit će završena početkom sljedeće godine, dok se očekuje da će kula i trg ispod nje ostati zatvoreni još nekoliko godina dok se izvode radovi na restauraciji.

Grad procjenjuje da će samo barijera koštati 4,3 miliona eura te je pokrenuo fond za finansiranje restauracije.

Projekt je nazvao "izuzetnim izazovom" koji bi zahtijevao "posvećenost cijelog grada i onih iz cijelog svijeta koji vole Bolonju i jedan od njenih najvažnijih simbola".