navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Kuhari otkrili kako brže pripremati hranu, a da bude ukusna

Mnogi ne žele trošiti vikend na kuhanje, pa im puno znače savjeti o tome kako se bolje organizirati i utrošiti što manje vremena na pripremu jela.

Objavljeno: 10.07.2023. u 19:51
get url
text

Dijetetičarka Rebecca Clyde, iz američke države Utah, tvrdi da postoji puno načina da skratite vrijeme pripreme obroka i ostavite sebi više vremena za druge stvari.

- Sve što uštedi vrijeme, poput sjeckanja povrća, možda možete odraditi ranije, kako biste trebali manje vremena kod pripreme samog obroka - kaže Clyde i nudi nekoliko savjeta:

Obavite pripreme

- Razmislite o tome šta ćete pripremati, te šta kod toga najduže traje, pa počnite s tim. To bi mogla biti priprema marinade za meso, primjera radi. Počnite s tim odmah, jer nakon što marinirate meso, možete ga ostaviti da stoji, što vam daje vremena da završite neke druge stvari, poput rezanja povrća.

Rendajte umjesto sjeckanja

Umjesto da česno bijelog luka sjeckate nožem, nairendajte ga na ribežu. Tako ćete osigurati da svi komadi bijelog luka budu iste veličine, a nećete morati isprljati nož. To možete učiniti i s lukom, mrkvom za supu ili varivo.

Koristite veliku dasku za rezanje

- Što veća daska za rezanje štedi vrijeme prilikom sjeckanja sastojaka. Naime, umjesto da odvajate narezano u male posude, možete ih odvojiti na dasci, pa direktno s daske prebacivati u lonac - savjetuje Michael Broughton, izvršni kuhar u Outlieru u Seattleu.

Također, dasku ne morate prati poslije rezanja svakog sastojka koji ide u lonac.

Kako lakše guliti namirnicu

Umjesto da hranu držite u jednoj ruci i gulite je drugom, namirnicu - primjera radi mrkvu ili krastavac - položite na dasku i gulite tako da je držite na mjestu.

- U većini slučajeva nožić za guljenje može se pomicati u oba smjera, pa će vam tako naslonjenima na dasku guljenje ići i dvostruko brže - kaže Broughton.

Namočite zob za kašu preko noći

Namakanje zobi i drugih žitarica od kojih ćete kuhati kašu za prilog obroku večer prije kuhanja pomoći će da prepolovite vrijeme potrebno za njihovo kuhanje.

- Kad se zob natapa preko noći, škrob koji sadrži se raspada, što pomaže da se brže skuha - kaže savjetnica za prehranu Katrina TaTaé.

Naučite kako stabilizirati povrće na dasci

Kako većina povrća koje sjeckate na dasci klizi ispod prstiju, često je teško nasjeći ga na tanke kriške. No, ako naučite kako ga stabilizirati, uštedjet ćete vrijeme koje inače potrošite "u lovu" na komade koji su ispali oko daske.

- Primjera radi, luk prerežite na pola, pa ga prislonite na dasku prerezanim dijelom. I mrkvu prerezanu na pola lakše ćete zadržati na dasci - kaže Cynthia Graubart, učiteljica kuhanja sa sjedištem u Atlanti.

Odaberite temu i neka bude jednostavna

Registrirana dijetetičarka sa sjedištem u New Yorku, Catherine Sebastian kaže kako može pomoći to da odaberete jedan glavni, mesni ili riblji protein, na koji ćete se fokusirati tokom sedmice i držite se njega. Uz raznovrsni prilog nećete imati osjećaj da cijele sedmice jedete jedno te isto.

- Ako je vaš izbor mljevena puretina, primjera, jedan dan možete napraviti puretinu s konzervom graha, kukuruza, umakom od čilija i povrćem. Drugi dan iskoristite ostatke za to da ispečete tacose. Treći dan dio tog mesa s povrćem prokuhajte s još malo paradajza, pa napravite umak za tjesteninu. Dakle, s jednim paketom mljevenog mesa relativno ćete lako pripremiti tri zanimljiva obroka.

Skuhajte tikvice prije pripreme obroka

Postoji posebna, te opravdana vrsta straha od povreda koja mnoge obuzima prilikom čišćenja sjemenki iz tikve prije kuhanja salse, primjera radi.

Daniele Bustard kaže da ona zato prvo prepeče tikve u šporetu. Tako ćete izbjeći da vam tikvice postanu prekuhane i kašaste - kaže.

- Jednostavno, ugrijte rernu, pa na lim za pečenje koji ste obložili papirom stavite tikvice i pecite. Onu od dva kilograma pecite oko 60 minuta, veće tikvice oko 90, odnosno dok vam nož ne bude mogao proći kroz kožu i meso bez zapinjanja. Tada je izvadite, malo ohladite i prerežite na pola po dužini, pa pažljivo kašikom izvadite sjeme, te nožićem ogulite vanjsku koru.

Režite i gulite povrće posebnim nožem

Korištenje posebnog nožića za rezanje povrća glavna je preporuka dijetetičarke Clyde za bržu pripremu obroka.

- Takav nožić omogućava da povrće narežete brzo i efikasno, a ujedno gotovo i ne postoje šanse da se porežete.

Čistite dok kuhate, korak po korak

Umjesto da čekate dok ne završite s kuhanjem kako biste oprali sav pribor, operite nekoliko komada kad imate pauzu, primjera radi dok čekate da prokuha tjestenina, ili dok zagrijavate nešto u mikrovalnoj pećnici.

- Tako ćete imati manje posla oko čišćenja kad završite obrok - kaže Clyde, a prenosi portal Huffpost.