navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Manifestacije

Kultura i politika: Nakon Venecije i Cannesa, predsjednik Ukrajine obratio se i na Berlin film festivalu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, video linkom, otovorio je sinoć 73. izdanje Berlin film festivala.

Objavljeno: 17.02.2023. u 22:41
get url
text

Pozvao je umjetnike iz filmskog svijeta da ne šute kada je riječ o globalnoj politici i to u vrijeme kada njegova zemlja obilježava godinu od početka ruske invazije.

Skrenuo je pažnju na moć koju kinematografija može imati u vrijeme političkih previranja, navodeći Wim Wendersov "Wings of Desire" iz 1987. kao projekt koji je "srušio Berlinski zid dvije godine prije njegovog stvarnog pada, gdje podijeljeni grad ujedinjuju anđeli koji slobodno lete iznad zida".

Zelenski se do sada video porukom obraćao uzvanicima na otvorenju festivala u Veneciji i Cannesu te je i u Berlinu njegov govor dočekan ovacijama slavnih glumaca kao što su Anne Hathaway, Peter Dinklage, Sean Penn i predsjednica žirija Berlinalea Kristen Stewart.

- Danas je Ukrajina tvrđava slobodnog svijeta, tvrđava koja stoji godinu dana. Tvrđava koja štiti sebe, Evropu i svijet. Tvrđava koja ne može pasti, tvrđava koja će sigurno opstati i pobijediti. Znam da ćete se svi u to uvjeriti nakon što vidite našu supermoć. Velesila Ukrajina. Slava Ukrajini - kazao je Zelenski u obraćanju.

Na ovogodišnjem festivalu za Zlatnog medvjeda takmiči se 19 filmova. Premijerno će biti prikazan i dokumentarac o koncertu benda U2 u Sarajevu 1997. godine.