Ovaj lagani, a hranjivi desert često je i na sofri tokom ramazana, ili za iftar kao zahlada, a mnogi ga vole pojesti i za sehur.
Ovog puta predlažemo da sutliju pripremite na nešto drugačiji način nego što ste je navikli pripremati. Naime, ovo je jedan od načina kako se sutlija priprema u Turskoj.
Potrebni sastojci: jedna šolja riže, tri šolje vode, 500 ml mlijeka, šest kašika šećera, jedna kesica vanilija šećera, jedna kesica pudinga od vanilije, jedna šaka oraha ili drugih orašastih plodova (lješnici, bademi, pistaciji).
Postupak pripreme:
Rižu isperite od skroba dok voda ne postane providno čista, pa je skuhajte u vodi na laganoj temperaturi.
Dodajti mlijeko i još malo kuhajte.
Puding pomiješajte sa vanilija šećerom i običnim šećerom u malo mlijeka, pa prelijte u prethodno kuhanu rižu u mlijeku.
Miješajte sve na laganoj temperaturi dok se ne zgusne.
Gotovu poslastisu sipajti u zdjelice koje su predhodno nakvašene vodom.
Dekorišite orašastim plodovima i poslužite hladno.