navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Leglo su bakterija: Koliko često mijenjate plastične daske za rezanje?

Kada govorimo o kuhinjskim alatima, daska za rezanje je jedan od onih nezamjenjivih komada opreme koje svakodnevno koristimo.

Objavljeno: 21.05.2023. u 08:19
get url
text

Idealna daska ne klizi, lako se čisti i savršene je veličine za sve naše potrebe u pripremi hrane. Međutim, koliko god bila dobra, svaka daska za rezanje ima svoj rok trajanja. 

Svaka daska za rezanje će se s vremenom istrošiti. Ako je vaša daska za rezanje vidljivo oštećena ili ima duboke brazde koje je teško očistiti, možda je vrijeme da razmislite o njenoj zamjeni. Plastične daske za rezanje su sasvim sigurne, pod uvjetom da su pravilno dezinficirane.

Niz istraživanja usredotočenih na prijenos mikroorganizama, uključujući salmonelu, E. coli, listeriju i stafilokok, s ruku, kuhinjskog pribora i hrane na daske za rezanje i obrnuto pokazuje kako postoji značajna mogućnost prijenosa ovih mikroorganizama u kuhinjskom okruženju.

S vremenom, daske za rezanje mogu razviti brazde ili ogrebotine koje je teško očistiti i na tim mjestima mogu se nakupljati bakterije i plijesan koje se kasnije mogu prenijeti na hranu. Stoga je važno zamijeniti daske kada primijetite da se više ne čiste lako.

Iako sve daske za rezanje mogu biti leglo bakterija, plastične su načelno sigurnije od drvenih jer nisu porozne. To ih čini posebno sigurnima za korištenje sa sirovim mesom. Preporučuje se koristiti odvojene daske za rezanje različitih namirnica.

VEZANI TEKST - Proljetno čišćenje doma: U 15 koraka do stana kao iz kataloga

Daske za rezanje važno je temeljito očistiti nakon svake upotrebe, deterdžentom za suđe i toplom vodom. Nakon ispiranja, daske treba osušiti na zraku ili papirnatim ručnicima. Plastične daske za rezanje mogu se prati i u perilici posuđa - no nekad se u perilici od visoke temperature vode iskrive.

Ako je daska za rezanje korištena za rezanje sirovog mesa, ribe ili peradi, dodatno je dezinficirajte nakon pranja. S obzirom na to da je ocat kiselina, pomaže dezinficirati dasku tako što ubija bakterije i plijesan te sprječava njihov daljnji rast, a može pomoći i u uklanjanju neugodnih mirisa.

Dasku za rezanje poprskajte otopinom koja uključuje četiri dijela vode i jedan dio octa, ostavite da stoji nekoliko minuta pa je obrišite krpom za pranje ili spužvom. Isperite čistom vodom i osušite na zraku ili tapkanjem čistim papirnatim ručnicima.

Daske za rezanje su sastavni dio svake kuhinje, ali brzo mogu postati leglo bakterija ako se ne očiste između svakog korištenja. Još bolja ideja je imati dvije daske za rezanje, jednu rezerviranu samo za meso, perad i ribu, a drugu za voće i povrće.

Kakvu dasku za rezanje ćete koristiti je stvar osobnih preferencija. Plastične daske su lakše, ali drvene manje oštećuju noževe. Redovno i temeljito čišćenje može produžiti vijek trajanja plastične daske za rezanje, ali unatoč tome, s vremenom je ipak morate zamijeniti. Plastične daske za rezanje bi u pravilu trebale trajati najmanje godinu dana, a potencijalno i do pet godina, ovisno o učestalosti njihove upotrebe.