navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Detaljna analiza

Liječnici upozoravaju: Pušenje marihuane može biti loše za srce

Udruženje američkih liječnika upozorilo je da konzumacija marihuane može imati loš utjecaj na naše srce.

Objavljeno: 06.08.2020. u 22:51
get url
text

- Američko udruženje za srce ne preporučuje pušenje bilo koje supstance, uključujući proizvode od kanabisa, zbog potencijalne štete koje takva aktivnost može nanijeti srcu, plućima i krvnim žilama - rekla je doktorica Rose Marie Robertson, zamjenica glavnog naučnika Američkog udruženja za srce.

Saopćenje udruženja, koje je jučer objavljeno u časopisu AHA Circulation, temelji se na postojećim studijama koje su analizirale povezanost između konzumacije kanabisa i problema sa srcem, piše CNN.

Liječnici u izjavi upozoravaju da pušenje marihuane može "oslabiti djelovanje drugih propisanih lijekova" kao i "pokrenuti neke kardiovaskularne događaje, poput srčanog ili moždanog udara", s time da se rizik povećava ako već postoje neka krvožilna oboljenja, prenosi Index.

- Svako ko planira konzumirati kanabis, trebao bi prije toga o porazgovarati sa zdravstvenim stručnjakom o mogućim rizicima - rekao je klinički farmakolog Robert Page II. s Farmaceutskog fakulteta u Coloradu.

Američko udruženje za srce analiziralo je više medicinskih istraživanja koja su pokazala da u roku od sat vremena nakon konzumacije kanabisa koji sadrži THC može doći do poremećaja srčanog ritma; poput tahikardije i fibrilacije atrija. THC ili tetrahidrokanabinol glavna je psihoaktivna tvar u biljci kanabisa koja utječe na raspoloženje onoga koji je koristi.

Međutim, tetrahidrokanabinol može također uzrokovati brži rad srca, povećati potrebu srca za kisikom, omesti funkciju arterija i povećati krvini pritisak.

- Dim kanabisa sadrži komponente slične duhanskom dimu - rekao je Page i dodao da istraživanja pokazuju kako je nakon pušenja marihuane u krvi konzumenata uočeno povećanje razine ugljikovog monoksida i katrana.

U saopćenju udruženja se navodi kako su bolovi u prsima, srčani udari, poremećaji srčanog ritma i drugi ozbiljniji srčani problemi povezani s intoksikacijom ugljikovim monoksidom bilo iz duhana ili marihuane.

S druge strane izgleda da CBD (kanabidiol), odnosno izolirani kanabinoidni spoj u marihuani, ne djeluje štetno na srce; jedino što također ne utječe na raspoloženje u istoj razini kao THC.