navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pandemija još traje

Ljekar otkrio koja su to četiri mjesta na kojima se najlakše zaraziti koronavirusom

Kako pandemija još traje, dr. Sanjay Gupta, šef neurohirurgije i profesor neurohirurgije na Emory Univerzitetu, kazao je koja su to mjesta na kojima se najlakše zaraziti i dobiti COVID-19.

Objavljeno: 17.11.2021. u 09:03
get url
text

- Stvarno se radi o četiri lokacije na kojima se događa najviše prijenosa virusa – istakao je Gupta prenosi msn.com.

Evo o kojim se to mjestima radi:

Hoteli

- U ovom trenutku najbolji način da se zaštitite od virusa je da ostanete u sigurnosti doma - ističu stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a mjesto boravka se odnosi na kuću ili stan koju dijelite s porodicom.

No, hotelske sobe predstavljaju rizik upravo zato što kroz hotel prolazi veliki broj ljudi.

Isto tako odmor u zatvorenim prostorijama s velikim brojem ljudi, poput koliba, može biti mjesto gdje ćete se lako zaraziti.

Kafići i barovi

Dr. Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Americi i detektor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je izjavio:

- Moramo ozbiljno shvatiti da je važno nositi maske cijelo vrijeme, a ne se okupljati u barovima – naveo je Fauci te dodao da su barovi važan mehanizam prijenosa virusa.

- Diljem svijeta porast zaraženih povezan je direktno s kafićima, barovima i teretanama. Danas, kada se može i provjeriti putem podataka o kretanju kroz mobilni uređaj, čini se da se ova mjesta stvarno mogu nazvati problematičnim u ovim trenucima - stoji u magazinu Nature.

Stručnjaci dodaju kako je tim stručnjaka analizirao razne scenarije, poput otvaranja nekih mjesta dok se druga zatvaraju.

Zaključili su kako je otvaranje restorana u punom kapacitetu rezultiralo povećanjem infekcije, a slijede teretane te kafići i hoteli.

Restorani

Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu.

Jasno je da masku morate skinuti kako biste jeli i upravo su zato restorani toliko problematični.

- Kada restorani imaju samo zatvoreni prostor za jelo, a u trenutku kada imamo veliki broj zaraženih, a vi skinete masku, dolazimo do problema - navodi dr. Fauci te dodaje kako on trenutno više voli naručivati hranu.

Vjerski objekti

Iako nema zabrana na okupljanje u vjerskim objektima, to su mjesta gdje se virus može lako širiti, pa je potreban oprez i mjere zaštite, poput maske, naknadnog pranja ruku i distance.

Na početku teksta smo spomenuli kako pandemija nije na svom kraju i kako se moramo paziti, pa gdje god da živite, vakcinišite se. Uz to nosite masku, ne putujte, držite distancu, izbjegavajte velike gužve i pazite na higijenu.