navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brojne prednosti napitka

Ljekar otkrio: Tajna dugovječnosti je u svega tri navike, moj pradjed živio je 104 godine, pio je ovo svaki dan

Kako starimo, mnogi od nas razmišljaju o načinima kako produžiti život

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 20.03.2025. u 08:14
get url
text
Prema riječima doktora Williama Lija, najveći neprijatelji dugovječnosti su rak, dijabetes i kardiovaskularne bolesti - oboljenja koja ne ugrožavaju samo tijelo, nego i um.
Kako starimo, mnogi od nas razmišljaju o načinima kako produžiti život.
Ipak, prema svjetski poznatom ljekaru, dugovječnost ne ovisi o opsesivnoj kontroli prehrane i rigidnim režimima, već o tri jednostavne navike koje je naučio od svog pradjeda - čovjeka koji je s nevjerovatne 104 godine i dalje bio vitalan i aktivan.
Govoreći u podcastu, dr. Li ističe da su dva ključna faktora za dug i sretan život - sposobnost da se oslobodimo ljutnje i življenje u sadašnjem trenutku.
Međutim, ono što mnoge iznenađuje je treći faktor - napitak koji se može pronaći u svakoj trgovini: zeleni čaj.
Prema dr. Liju, ključ dugog života nije samo u njegovom trajanju, već i u očuvanju mentalne bistrine.
- Svi želimo dugo živjeti, ali pritom želimo sačuvati bistar um, moći pamtiti, rješavati probleme i uživati u životu - objašnjava ljekar.
Skeptičan je prema metodama koje zagovaraju pojedinci opsjednuti dugovječnošću, a koji se pridržavaju ekstremnih dijeta i strogih pravila, često na štetu vlastite sreće.
Umjesto toga, on preporučuje jednostavniji, ali naučno dokazan pristup - način života koji je vodio njegov pradjed.
Dr. Li ističe da je njegov pradjed cijelog života pio velike količine zelenog čaja, i to između šest i deset šoljica dnevno.
- Živio je u Kini i svakodnevno pio zeleni čaj, ali nije bila stvar samo u napitku - bio je fizički aktivan, društveno povezan i mentalno angažiran do kraja života - kaže dr. Li.
Posebno je zanimljivo to što je čaj koji je njegov pradjed konzumirao bio bogat katehinima - moćnim antioksidansima koji imaju niz zdravstvenih dobrobiti.
Osim toga, kvalitet čaja ovisi o vremenu berbe.
- Čaj koji se bere ranije u sezoni ima manje kofeina, jer biljka tek kasnije razvija kofein kao prirodni pesticid. U ranim fazama rasta, kada još nema mnogo insekata, biljka proizvodi manju količinu kofeina - objašnjava dr. Li.
Ipak, ono što je zaista činilo razliku u dugovječnosti njegovog pradjeda nije bio samo čaj, već i sam ritual njegovog ispijanja.
Svaki dan njegov bi pradjed šetao do obližnjeg hrama, gdje bi provodio sate u društvu prijatelja, ispijajući zeleni čaj i vodeći duge razgovore.
- To nije bilo samo puko konzumiranje čaja, on je morao prošetati do mjesta gdje se okupljao s prijateljima, bio je društveno povezan i potpuno opušten. Upravo te tri stvari - pozitivan način razmišljanja, dugogodišnje ispijanje zelenog čaja i redovna tjelesna aktivnost - ključni su za dug i kvalitetan život - zaključuje dr. Li.
search icon
prikaži komentare (0)