navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čari prirode

Ljekari u šoljicama: Recept za vrući napitak od đumbira i šipurka koji čuva zdravlje

Čajevi su ljekari u šoljicama i blagotvorni su za naše zdravlje tokom cijele godine, a posebno kad dođu hladniji mjeseci u godini.

Objavljeno: 15.11.2023. u 08:36
get url
text

Za čuvanje imuniteta te za dijabetičare odlični su čajevi od đumbira, šipurka i ruzmarina. Kad se ti sastojci spoje, nastaje vitaminska bomba odličnog okusa koju možete piti vruću, ali i ohladiti te piti tokom cijeloga dana.

U nastavku možete pročitati koja sve blagotvorna svojstva imaju sastojci u ovom domaćem čaju, kao i jednostavan recept za njegovu pripremu.

Blagotvorni sastojci

Đumbir je bogat mineralima (kalij, magnezij, bakar, mangan), ali i vitaminom C. Sadrži obilje takozvanih fitonutrijenata, među kojima je gingerol, koji potiče probavu i cirkulaciju te djeluje protuupalno.

Limun je prirodni diuretik nezaobilazan u detoksikaciji - odlično pročišćuje jetru, potiče probavu i održava povoljnu kiselost (pH) organizma. Limun je bogat vitaminom C, kalijem, kalcijem i magnezijem, koji jačaju imunitet i pomažu protiv alergija.

Šipurak je ljekovit u zimskim mjesecima kada doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidracije za vrijeme povišene tjelesne temperature.

Ruzmarin smanjuje rizik od raka dojke i debelog crijeva, poboljšava pamćenje i rad mozga, ublažava probavne tegobe, potiče rast kose, smanjuje stres te ublažava prehladu i gripu.

Napitak sa šipurkom i đumbirom – sastojci:

2 l vode
5 cm đumbira
4 kašika osušenog šipurka
1 kašika ruzmarina
1 cijeli limun
med po želji

Napitak sa šipurkom i đumbirom – priprema:

Sve sastojke stavite u vodu i čekajte da zakuha. Nakon vrenja smanjite vatru i kuhajte oko pola sata. Procijedite i prohladite, a na kraju po želji dodajte med. Tako pripremljen čaj možete piti vruć ili hladan.

Napomena: Pretjerana konzumacija šipurka može utjecati na san.