navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sunčani dani

Ljeto na turskoj obali još traje: Jesen s mirisom ljeta

Dok odbrojavamo posljednje sunčane dane ove jeseni, turisti na turskim mediteranskim i egejskim obalama još uživaju kupajući se u moru na ugodnim temperaturama.

Objavljeno: 30.10.2023. u 12:21
get url
text

Turska rivijera, sa 300 sunčanih dana godišnje gdje blaga klima čini more toplim, idealna je jesenja destinacije za mirniji odmor. Obala duga 7.200 kilometara nudi mješavinu kulture, historije i plaža, luksuzne hotele i šaroliki biljni i životinjski svijet dok se od Mediterana do Egeja prostiru zaljevi i uvale, pješčane i kamene plaže, pećine s arheološkim blagom. Niz turskih plaža inspiriše svakoga ko voli uživanje na suncu...

TGA

Rajski zaljevi

Poluostrvo Çeşme u Izmiru jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta. Alaçatı koji je povezan sa Çeşmeom, poznato je kao jedno od najboljih mjesta za jedrenje na svijetu. Zbog savršenog vjetra, pješčanog tla i plitkih voda, ovo mjesto je svjetski centar za jedrenje na dasci. Alaçatı je živopisni gradić ukrašen kamenom i cvijećem, restoranima i mjestima za zabavu te kuhinjom sa stoljetnim receptima i domaćim vinima. S druge strane, Bodrum slovi za jedan od najelegantnijih gradova turske obale sa nizom luksuznih hotela, marina i mjestima za kupovinu. U ovom turskom gradu nalazi se jedno od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta – ruševine mauzoleja u Halikarnasu. Bodrum kao gastrograd nudi najbolje recepte lokalne i međunarodne kuhinje stoga će neki od najpoznatijih restorana u lukama i marinama biti uvršteni u Michelin vodič. Na "plavom putovanju" do Egeja do Mediterana bitne tačke su i poluostrva Datça i Bozburun. Među rajskim zaljevima ovog područja je i regionalni biser Dalyan kao i Göcek, Fethiye i Ölüdeniz.

TGA

Plavi raj

Antalija u srce turske rivijere također je okružena drevnim prijestolnicama, morem, plažama i šumama. U Antaliji ljetna sezona počinje u aprilu i traje do kraja novembra stoga ovaj turski grad i dalje uživa u ugodnom ljetu sa svojom 231 plažom sa plavom zastavom. Među njima je i Kaputaš u regiji Kaš okružena tirkiznim zaljevima, a nosi epitet jedne od najljepših plaža svijeta.

TGA

Cjelokupna turska rivijera prošarana je ostacima praistorijskih gradovima i civilizacija, od Pergea do Simene, od Xanthos-Letoona do Patare i od Aspendosa do Sidea. Antički gradovi nose bogatstvo tri civilizacije - Likije, Pamfilije i Pisidije i mnoštvo artefekata koji ove jeseni čekaju svoje posjetioce.