navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljetna magija

Ljetovanje na živopisnim otocima Egejskog mora u Turskoj

Ljetovanje na otocima je izazovna avantura posebno privlačna nautičarima i ljubitelima sunca i mora na komadiću kopna okruženog morem.

Objavljeno: 25.08.2023. u 15:29
get url
text

Uz netaknutu prirodu i skrivene plaže, otoci su idealni za bijeg od užurbane svakodnevnice. Gökçeada, Bozcaada i Cunda su tri prelijepa ostrva Egejskog mora u Turskoj koji vijekovima dočekuju svoje goste bogatstvima koje nudi ova regija. Dani na ostrvima počinju ukusnim turskim doručkom u kamenim kućama, nastavljaju se kupanjem na plažama i završavaju večerama u tradicionalnim tavernama...

 

Bozcaada, mir pod nebom

Bozcaada je dobro očuvan egejski dragulj koji se nalazi na obali Čanakalea. Ovo ostrvo poznato po čistim vodama, vinogradima i vinima, u mitološkim tekstovima spominje se kao Tenedos. Do ostrva se lako dolazi trajektima koji polaze sa pristaništa Geyikli, a prva znamenitost koja se vidi po dolasku na ostrvo je dvorac Bozcada sa kojeg se pruža pogled na krajolik otoka. Na otoku je i manastir Ayazma, vjetrenjače i crkva Djevice Marije. Najpoznatije plaže za kupanje na ostrvu su Ayazma i Aquarium Bay. Povjetarac na otoku nudi iskustvo jedrenja na dasci na plaži Çayır, dok se u dubinama mirnih uvala organizuje ronjenje. Na najzapadnijem dijelu ostrva je svjetionik Polente i vjetrenjače, otvoreni za turističke obilaske. Osim što ima specifična vina, otok nudi vinogradarske rute i upoznavanje tradicije vinarstva stare 3.000 godina. Na ovoj ruti moguće je probati vina od četiri sorte grožđa koja rastu samo ovdje. U prvim sedmicama septembra, Bozcaada je domaćin vinskog festivala.

 

Gökçeada, prvo i jedino ostrvo "Cittaslow" na svijetu

Gökçeada u sjevernom Egeju, kod poluostrva Galipoli, je slikovito ostrvo sa autentičnim selima, toplim vjetrovima, kozama koje lutaju brdima, čistim morem i dugim plažama. Kao takvo, ovo ostrvo je prvo i jedino ostrvo svijeta proglašeno 2011. godine "cittaslow" – filozofijom mirnog života. Gökçeada ima najčistije tirkizne uvale i plaže u Turskoj kojima se surfa, kupa i roni. Ostrvo ima savršene uslove za jedrenje tokom 300 dana u godini stoga ga posjećuje hiljade surfera. Na plaži Aydıncık dugoj 1.200 metara može se jedriti na dasci. Gizli Liman, Laz Bay, Yıldız Bay i Mavi (Plavi) Bay su ostale netaknute plaže na ovom ostrvu. Gökçeada kombinuje jedinstven, mirni stil, a poznata je po svojoj arhitekturi i kuhinji. Najatraktivnija sela na ostrvu su Kaleköy, Zeytinli, Tepeköy, Bademli i Dereköy, koji očaravaju stoljetnim drvoredima i autentičkim kamenim kućicama. Obnovljene kamene zgrade pretvorene su u seoske hotele, kafiće i restorane.

Cunda, bajka u turskom Egeju

Cunda, ostrvo u sjevernom Egeju koje je lijepo u svim godišnjim dobima, poznato je i kao Ali Bey Island. Zbog spoja sa tankim kopnenim mostom, Cunda je pristupačan otok. Najveća atrakcija ostrva je crkva Taksiyarhis. Nakon restauracije 2011. godine, neoklasična crkva, izgrađena 1873. godine, povratila je svoju izvornu ljepotu: danas zgrada funkcioniše kao muzej Ayvalık Rahmi M. Koç. Pogled sa brda Aşıklar u predvečerje uz delicije u dvorištima kamenih kuća u vrijeme kada zalazak sunca oboji otok u crvenu boju je među "must feel" iskustvima otoka. Gotovo sva jela na otoku prave se sa maslinovim uljem i začinskim biljem, a specijalitet otoka je papalina. Uz popločane ulice nalaze se tezge i mali dućani u kojima lokalno stanovništvo prodaje ručno rađene suvenire.