navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Osvježite dom

Ljubičasta djetelina novi je interijer trend

Ako tražite sobnu biljku koja će dati boje vašoj zelenoj oazi onda je pravi izbor Oxalis triangularis ili ljubičasta djetelina sa svojim zadivljujućim i privlačnim ljubičastim lišćem.

Objavljeno: 30.01.2023. u 10:26
get url
text

Uz odgovarajuću njegu u zatvorenom prostoru, osigurat će vam snažan rast i kolorit tokom cijele godine.

Kako njegovati Oxalis Triangularis?

Ljubičasta djetelina ima svoje ime triangularis zbog listova u obliku trokuta u tamno ljubičastoj boji sa svjetlijom ljubičasto-ružičastom crtom u sredini. Iako su robusno obojeni listovi najupečatljiviji dio biljka također daje male cvjetove u obliku trube u proljeće u ružičastoj ili bijeloj boji. Cvjetanje traje nekoliko sedmica, a još jedna karakteristika listova je da se otvaraju tokom dana i zatvaraju uvečer.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plant & Flower Lover (@plant_lady_loves)

Ako želite da uzgajate biljku Oxalis triangularis u svom domu obavezno je postavite na svijetlo mjesto, čak i indirektno sunce joj neće smetati.

Koju god mješavinu zemlje odlučite upotrijebiti za uzgoj ljubičaste djeteline najveća stvar koju treba zapamtiti je da tlo treba pravilno drenirati i ne zadržavati previše vode. Ako nakon zalijevanja primijetite da voda ostaje na vrhu zemlje i polako se cijedi, smjesa je preteška. Najvažnije je da posuda u kojoj se nalazi biljka uvijek ima rupu na dnu kako bi višak vode lako oticao.

Ovo je rizomatozna biljka i ona može biti osjetljiva na trulež uzrokovanu stajaćom vodom zato nemojte pretjerivati.

Tokom ljetnih mjeseci možete pustiti da se prvi centimetar ili dva zemlje osuši prije ponovnog zalijevanja. Zimi, kada sobnim biljkama nije potrebno toliko vode, pričekajte da se tlo osuši na pola, otprilike zalijevajte svake dvije do tri sedmice.