navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Modna revolucija

Luksuzna modna kuća Hermes pravit će torbe od materijala na bazi gljiva

Luksuzna francuska kuća Hermès službeno se odvaja od svoje tradicije i kreće naprijed sa održivim kožnim alternativama za svoje kultne luksuzne torbe koje na svjetskim aukcijama ostvaruju vrtoglave iznose.

Objavljeno: 12.03.2021. u 11:59
get url
text

Business of Fashion objavo je da je putna torba naziva "Victoria" sada iznova zamišljena s kožnim materijalom na bazi gljiva.

Francuski luksuzni brend udružio je snage s novoosnovanom kompanijom MycoWorks sa sjedištem u Kaliforniji kako bi razvio ne-kožnu alternativu koja podsjeća na elemente Hermèsove teleće kože i "jantarno obojenog materijala" marke Sylvania.

MycoWorks trenutno ima patent za pretvaranje micelija, poznatog i kao "mreža niti iz korijenske strukture gljiva - u materijal koji imitira svojstva kože".

Tokom posljednjih nekoliko sezona, luksuzna modna industrija zabilježila je seizmički pomak prema zelenim rješenjima.

Vodeći dizajnerski brendovi, uključujući Gucci, Burberry i Chanel, obećali su da će pri izradi novih modnih komada odbaciti korištenje krzna ili egzotične kože.

Guccijev Marco Bizzari svojevremeno je izjavio kako je krzno postalo pomalo zastarjelo.

Hermès je vrlo jasno dao do znanja da njihove nove torbe na bazi gljiva neće zamijeniti kultne dijelove na njihovom repertoaru. Očekuje se da će nova torba biti dostupna do kraja 2021. godine.