navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novi trendovi

Majke maloljetne kćerke vode na "beauty" tretmane, psiholog Romić upozorava: To će ih odvesti na pogrešan put

Kozmetičke salone, salone ljepote općenito, u našoj zemlji podjednako posjećuju i žene i muškarci, svih starosnih doba. No u posljednje vrijeme pojavio se neobičan trend. Mnoge majke dovode svoje maloljetne kćerke na tretmane uljepšavanja.

Objavljeno: 13.03.2023. u 08:01
get url
text

Na društvenim mrežama ovih dana traje rasprava da li je ispravno da majka svoju kćerku još u ranoj mladosti izlaže raznoraznim hemikalijama, umjesto da joj dozvoli, odnosno uputi je da uživa u svojoj prirodnoj ljepoti.

Neobično u cijeloj situaciji je da su vlasnici pojedinih kozmetičkih salona čak i odbili da vrše beauty intervencije maloljetnicama, posebno nadogradnju noktiju i trepavica.

Pitali smo psihologa Marka Romića da pojasni ovaj fenomen, kao i koje su njegove posljedice, ukoliko ih ima.

- Da, nažalost, u posljednje vrijeme mnoge majke ili, rekao bih, mnogi roditelji, mada ovdje je malo više naglasak na majci jer majka je ta koja malo više vodi računa, odnosno sudjeluje u tim kozmetičkim intervencijama kod svojih kćerki, dakle majke dovode svoje maloljetne kćerke već od 12-13 godina na nekakve kozmetičke tretmane, pa možemo vidjeti djevojčice sa napuhanim usnama ili kako se već to kaže, sa botoksiranim usnama ili vrlo neprimjereno dugim noktima, nekakvom vrlo naglašenom šminkom. Sve to prema mom mišljenju zapravo je nešto što je vrlo pogrešno i što će u konačnici te djevojčice odvesti na vrlo kriv put jer one same i njihove majke očito pristaju na ove današnje izvrnute vrijednosti u kojima je važna vanjština – pojašnjava Romić.

Naglašava da danas više nego ikada je važan "paket" i kako je on upakovan, a nije važno šta je u njemu.

- Što je, naravno, vrlo pogrešno. Sve to će se obiti o glavu prije ili kasnije i pomalo je začuđujuće da majke vrlo aktivno učestvuju u tome. A s druge strane, kad malo bolje razmislimo ko su te majke, shvatit ćemo da su to žene koje su relativno mlade i one su zahvaćene tim sistemom koji je kod nas na sceni u posljednjih 30-ak ili malo više godina, a u kojem je sve što je bilo normalno i što je u normalnom svijetu normalno, kod nas je to izvrnuto i nenormalno, a ono što je nenormalno kod nas je jako prisutno, kao da je postalo normativ. Tužan i žalostan proces koji će prema mom mišljenju van svake sumnje rezultirati velikom tugom, velikim krahom kod svih njih – upozorio je psiholog.