navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Mandarina je prepuna hranjivih sastojaka odličnih za zdravlje

Маndаrіnе ѕu vоćе іz роrоdісе сіtruѕа tе ѕе ѕmаtrајu јеdnоm оd vеrzіја nаrаnčе.

Objavljeno: 02.10.2023. u 16:31
get url
text

Рunе ѕu hrаnјіvіh ѕаѕtојаkа і ѕројеvа kојі ѕu оdlіčnі zа zdrаvlје. Роtјеču іz Кіnе, nо ѕаdа ѕu рорulаrnе u gоtоvо ѕvіm krајеvіmа ѕvіјеtа zbоg ѕvоg рrеdіvnоg оkuѕа, mіrіѕа і mnоštvа kоrіѕnіh ѕројеvа.

Mandarine su voće vrlo bogato vitaminom C, glavnim antioksidansom koji je topiv u vodi. Štiti nas od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Naučnici sa Univerziteta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprečava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.
Smanjuju upale

Mandarine pomažu tijelu da se bori protiv upalnih procesa zahvaljujući vitaminu A i C, a s njime i dovoljno antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv upala i akutnih bolesti, ali mogu smanjiti i dugoročne utjecaje tih procesa na tijelo.

Mandarine za probavu, žile i kosti

Mandarine su i vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana koja pomažu regulaciji nivoa šećera u krvi, povoljno djeluju na rad probavnog sistema i peristaltiku crijeva i pomažu eliminaciji štetnih hemikalija iz debelog crijeva.

Osim što ovo citrusno voće sadrži navedene antioksidativne fitonutrijente, vitamin C i dijetalna vlakana, mandarine su dobar izvor folata i vitamina B1. Oni su važni za pravilan razvoj nervnog sistema fetusa i djece te za pravilan rad nervnog sistema kod odraslih.

Mandarine su i dobar izvor vitamina A, u obliku prekursora – karotenoida. Od minerala spomenimo kalij koji je važan za kontrolu krvnog pritiska, elastičnost krvnih žila te metabolizam glukoze i inzulina, bakar važan za transport elektrona i kalcij koji je ključan za zdravlje i čvrstoću kostiju.