navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Direktor SFF - a

Marjanović: Sve je spremno za 29. SFF, zanimanje publike je kao nikad prije

Sve je spremno za početak 29. Sarajevo Film Festivala, potvrdio je za Faktor direktor Jovan Marjanović.

Objavljeno: 10.08.2023. u 19:36
get url
text

- Festival dočekujemo s uzbuđenjem i naravno – radošću. Zanimanje publike je ogromno, kao nikad prije. Gosti dolaze u Sarajevo, svi oni koji vole film, koji se filmom profesionalno bave, okupljaju se na jednom mjestu ovih osam dana, kada i grad i mi zaista drugačije živimo - ističe Marjanović.

Festival počinje sutra, 11. augusta, a otvorit će ga film "Kiss the Future" Nenada Čičina-Šaina. Producenti filma su hollywoodski glumci Ben Affleck i Matt Damon.

- Film se istovremeno prikazuje u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Film sam već gledao u Berlinu i New Yorku, ali moram priznati da željno iščekujem projekciju u Sarajevu jer mislim da je ovo film koji više od svega pripada Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Film koji govori o prošlosti, ali sa pogledom u budućnost i simboličnog naziva – "Poljubite budućnost" - pojašnjava Marjanović.

Festivalski program uključuje više od 220 filmova iz cijelog svijeta. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 22 filma će zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Kao i svake godine za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala očekuju se brojni gosti iz filmskog svijeta, pa i oni sa A liste. No koliko se štrajk u Hollywoodu odrazio i na SFF?

- Štrajk u Hollywoodu se odrazio generalno na filmsku industriju, i osjetili smo ga naravno i mi na Sarajevo Film Festivalu, mnogi koje smo pozvali neće moći doći, ali mislim da će se ovaj štrajk još više odraziti na jesenje nego na ljetne filmske festivale - kaže Marjanović.