navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Infektologinja

Markotić odgovorila mogu li se trudnice i dojilje vakcinisati protiv koronavirusa

Prof. dr. Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, poručila je da se žene, nakon što rode, ali i dok doje, mogu vakcinisati protiv koronavirusa, ali da vakcinu ne mogu primiti tokom trudnoće.

Objavljeno: 30.10.2021. u 20:39
get url
text

- Idealno je prije trudnoće, a u trudnoći trebaju sa svojim ljekarima procijeniti koji su rizici – kazala je Markotić u intervjuu za RTL i dodala:

- Pitanje nije s da ili ne. Znači, zbog toga što još uvijek nije provedena treća faza kliničke studije u svijetu, što je dosta komplicirano s obzirom na populaciju, Evropska agencija za lijekove nije službeno odobrila to vakcinisanje. Međutim, s obzirom na to da se sve više vidi u naučnim stručnim krugovima da su trudnice pod povećanim rizikom, onda su preporuke brojnih stručnih društava da se vakcinišu. Međutim, to bi u svakom slučaju one trebale vidjeti sa svojim ginekologom ili nekim drugim ljekarom. Prvi prioritet bi trebali biti oni koji imaju rizične faktore kao što je pretilost, viša dob za trudnicu – rekla je Markotić.

Na pitanje, koja je preporuka za one koje su zdrave koji nemaju rizične faktore, poput debljine, Markotić je kazala:

- Postoji cijeli niz situacija i zbog toga ginekolozi redovno vode trudnoću i u trudnoći se ženama može povisiti šećer šećer i slično, tako da ginekolog s njima treba odlučiti o tome i dogovoriti se. Naravno, ono što je najbolje je spriječiti i vakcinisati se prije ako je moguće.