navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zablude

Mitovi o hrani u koje ne biste trebali vjerovati

Često slušamo o raznim mitovima o hrani za koje se uglavnom pretpostavlja da su istiniti.

Objavljeno: 04.12.2021. u 22:51
get url
text

Većina mitova o hrani doista je istinita, ali neka (vrlo popularna) vjerovanja zapravo uopće nisu naučno utemeljena. Donosimo pet mitova za koje ste vjerovatno mislili da su istiniti iako – nisu!

Organska hrana uvijek je zdravija

Neki ljudi jedu organsku hranu jer vjeruju da je bolja za okoliš, dok ostali vjeruju kako "organsko" znači "zdravije". Međutim, ne postoje snažni dokazi da je organska hrana hranjivija od ostale hrane. Istraživači na američkom univerzitetu Stanford analizirali su 240 organskih namirnica i došli do zaključka kako zapravo ne sadrže značajno više hranjivih tvari, stoga slobodno kupite one jeftinije jagode u supermarketu.

Sokovi za detoksikaciju nužni su za uklanjanje toksina iz organizma

Čine li sokovi za čišćenje organizma (detoksikaciju) zaista čuda kao što mislimo? Budući da naše tijelo ima prirodne metode kojima se rješava toksina, neka istraživanja nalažu kako su sokovi za detoksikaciju potpuno nepotrebni, a učinak koji imaju poništava se već nakon sedam dana normalne prehrane.

Drvene daske za rezanje nisu sigurne ni higijenske

Dugo se mislilo kako drvene daske za rezanje pospješuju razvoj bakterija zbog pora na njihovoj površini, stoga se savjetovala upotreba plastičnih daski. Međutim, istraživanje s UC Davisa pokazalo je kako drvene daske za rezanje ne pospješuju razvoj bakterija. S druge strane, na plastičnim daskama za rezanje nalaze se maleni utori na kojima se zadržavaju bakterije jer ih nije lako očistiti.

Svježa hrana uvijek je zdravija od smrznute

Svježe namirnice ubrane su i transportirane u trgovački centar danima prije vaše kupnje, dok su smrznute namirnice odmah prošle proces smrzavanja. Također, svježe namirnice gube svoje hranjive sastojke nakon nekoliko dana dok se kod smrznutih namirnica prirodni sastojci zadržavaju puno duže. Dodatna prednost je i cijena – smrznute namirnice često su jeftinije od svojih svježih alternativa!

Treba jesti puno malih obroka tokom dana

Mnogi se slažu da je više manjih obroka kroz dan zdravije od tri velika obroka dnevno – na ovaj način ubrzava se metabolizam što dovodi do gubitka neželjenih kilograma. Međutim, iako se metabolizam nakratko ubrza tokom procesa probave konačni efekti tih ubrzanja su zapravo jednaki kao kada pojedemo tri veća obroka dnevno. Također, jedenje puno malih obroka kroz dan sprečava tijelo da sagorijeva masnoće.