navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koronavirus i trudnoća

Mnoge žene ne žele primiti vakcinu protiv COVID-19 jer se boje neplodnosti: Evo šta kažu ljekari

Mnogi još ne žele primiti vakcinu protiv COVID-19, a jedan od razloga je misao da će ona utjecati na (ne)plodnost.

Objavljeno: 21.05.2021. u 20:42
get url
text

Sve važne zdravstvene institucije smatraju da za to do danas ne postoje dokazi, prenosi thehealthy.com.

Klinička istraživanja, poput onog za nove vakcine, obično ne uključuju trudnice, pa je jasno da se radi o ograničenim informacijama o utjecaju na njih. Zbog toga su vakcine dostupne i trudnicama.

Žene su zatrudnile nakon vakcinacije

Dr. Raminder Khangura, stručnjak iz Detroita za plodnost, naveo je kako su 23 žene ostale trudne tokom kliničke studije za vakcinu Pfizer, a 12 ih je bilo u grupi koja je primila vakcinu.

Kaže da se lično brinuo o njima, a mnoge od njih su medicinske struke.

Prema njegovim riječima, čini se da nema signala koji bi upućivali na pojavu pobačaja ili abnormalnosti kod fetusa.

Druge nuspojave

Samo je mali broj osoba imalo jake nuspojave na vakcinu, većinom su oni blagi i brzo prolaze, a čini se da to vrijedi i za trudnice.

Dr. Joseph Biggio, s Instituta za žensko zdravlje, New Orleans, izjavio je kako je blaga temperatura jedna od posljedica, a ona može biti opasna za trudnice.

- Svaka žena boji se pojave temperature u prvom tromjesečju, ali ustvari radi se o jako blagoj temperaturi kao posljedici vakcine, brzo prolazi i puno je blaža nego ona koje se javlja radi same infekcije - dodao je dr. Biggio.

Nijedna vakcina ne sadrži živi virus

Mnogi smatraju da vakcina nije dobra provjerena jer se brzo razvila, što je istina, ali stručnjaci upozoravaju da nije preskočen nijedan korak provjere sigurnosti.

Iako ova vakcina nije postojala do prošle godine, tehnologija koja ga je proizvela postoji već neko vrijeme. mRNA koji se koristi u Pfizeru i Moderni razvijen je prije 30 godina.

Nijedna od vakcina, koja postoji, ne sadrži živi virus, jedine vakcine koje bi trudnice trebale izbjegavati.

Ima li utjecaja na menstrualni ciklus

Iako su neke žene prijavile da su doživjele promjene u ciklusu, stručnjaci kažu kako nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da vakcina može uzrokovati promjene u ciklusu, ali se to može povezati sa stresom i reakcijom na pandemiju, ili se samo može raditi o slučajnosti.

Ljekari ne znaju tačno šta se to može događati, jer je vrlo slabo analizirana poveznica između COVID-19 i menstrualnog ciklusa.

Slabo krvarenje ili preuranjena menstruacija nisu tema istraživanja niti su navedeni problemi kao nuspojava, posebno jer mnogi neće povezati ciklus sa vakcinacijom.

Nekoliko je teorija koje mogu pojasniti šta se ustvari događa.

Za početak, dr. Kelly Culwell, ginekologinja iz San Diega, navodi kako je stres važan faktor.

- Vakcina mora "stresirati" tijelo kako bi se proizvela antitijela, a menstrualni ciklus ovisi uveliko o stresu. To se može dogoditi i sa drugim vakcinama, razlika je samo što do sada nismo imalo masovnu vakcinaciju o kojoj se raspravljalo i na društvenim mrežama - pojasnila je.

Sumnja da su prijavljene promjene povezane s odgovorom imunološkog sistema i utjecajem vakcine na endometrij.

Moguće je da ulogu igraju i faktori poput stresa zbog pandemije i socijalne distance.

Vakcina i dojenje

Istraživanja nisu uključivala žene koje doje, pa se i ne zna tačno kako ona utječe na dojilje ili na bebu. Ipak za sada ne postoji razlog zašto bi vakcina bila štetna za bebu, a čak može djelovati tako da se antitijela prenesu djetetu tokom dojenja i tako ga štite od bolesti.

Trudnoća i COVID-19

Dok nauka nema dokaza da vakcina nije sigurna za trudnice ili one koje planiraju to biti, sama bolest to može biti. Žene koje su trudne i imaju COVID-19 vjerovatno će završiti u bolnici, te čak imaju veće šanse da će umrijeti od onih koje nisu trudne.