navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Internacionalna kuhinja

Mnogima omiljeni prilog jelu: Tahchin-dimljena riža na perzijski način

Tahchin je iransko jelo od riže koje se prvenstveno sastoji od riže, jogurta, šafrana i često od jaja. Neke su inačice jela složenije, savijaju se u pileći file, povrće, ribu ili crveno meso.  

Objavljeno: 18.02.2022. u 07:43
get url
text

Tahchin se sastoji od dva različita dijela: tankog dijela tahdig koji uključuje pileći file, šafran i ostale sastojke na dnu posude za kuhanje i drugog dijela koji je bijela riža. U restoranima se tahchin uglavnom priprema i poslužuje bez dijela bijele riže.

Potrebni sastojci: 200 g dimljene ili obične basmati oprane riže, 125 g grčkog jogurta, 1 kašičica soli, prstohvat šafrana, 1 kašika tostiranih i smrvljenih sjemenki korijandera, 60 g tostiranih pinjola, 2 kašičice maslinovog ulja, 30 g maslaca.

Potrebni sastojci: 

Ulijte litar vode u lonac i na laganoj vatri pustite da prokuha, pa dodajte rižu i kuhajte je 10 minuta.

Procijedite i isperite rižu pod hladnom tekućom vodom, pa je ponovo procijedite.

Stavite jogurt, so, šafran, sjemenke korijandera i pinjole u zdjelu, pa sve promiješajte. Dodajte rižu i ulje, pa opet promiješajte.

Otopite maslac u poklopljenoj tavi koja ne prijanja, na laganu vatru, pa ga uklonite s ringle i dodajte mješavinu riže. Omotajte salvetom poklopac da para ne izađe, pa vratite poklopac na tavu.

Kuhajte na srednjoj do slaboj temperaturi bez miješanja ili otklapanja oko 20 - 30 minuta. Riža bi trebala omekšati na vrhu, a na dnu formirati zlaćanu koru.

Kod posluživanja, špatulom odvojite koru riže na rubovima, stavite tanjir na vrh tave, pa sadržaj preokrenite.