navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obilje karotenoida

Mnogo je razloga da dan započnete sa sokom od mrkve

Bezbroj je razloga da već danas počnete sa praksom pijenja ovog prekrasnog narandžastog nektara.

Objavljeno: 19.02.2024. u 16:02
get url
text
Mrkva, sok
Mrkva, sok

Mrkva je, uz cveklu, jedna od najzdravijih vrsta korjenastog povrća te je s opravdanim razlogom često sastavni dio prirodnih načina liječenja hroničnih oboljenja.

Poboljšava vid 

Premda se mrkva danas može naći i u drugim nijansama, najčešće je dostupna u narandžastoj boji.

Upravo ta boja ukazuje na obilje karotenoida, točnije beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u izuzetno važni vitamin A.

Osim što daje snažan poticaj imunitetu, beta-karoten poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože.

Usto, djeluje protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik od hroničnih oboljenja, poput srčanih bolesti.

Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata topivim i netopivim vlaknima, što je čini savršenim izborom kod viška kilograma i konstipacije.

Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C, D, E i K te minerala kalcija, kalija i magnezija.

Zašto je važno piti sok od mrkve? 

Ako mrkvu konzumirate sirovu, pirjanu ili pečenu, pojest ćete možda jednu-dvije, a za pripremu samo jedne šoljice soka trebat će vam oko pet mrkvi.

To znači da ćete konzumacijom samo jedne šoljice svježeg soka u svoj organizam unijeti puno veću dozu antioksidansa i nutrijenata.

Svakodnevnom konzumacijom jedne šalice soka od mrkve znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sok od mrkve također smanjuje tzv. loši holesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti.

Jedna je studija također pokazala da povećan unos mrkve u organizam može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.