navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Predstavljena kolekcija

Modna revija "The story about us" u sarajevskoj Vijećnici: Migranti u BiH kreirali modni brend

Povodom Međunarodnog dana migranata, koji se obilježava 18. decembra, u sarajevskoj Vijećnici je održana modna revija simboličnog naziva "The story about us".

Objavljeno: 16.12.2021. u 20:26
get url
text

U pripremi, počev od ideja, dizajna, pa sve do krajnje realizacije učestvovale su osobe u pokretu, migranti iz tri prihvatna centra - u Blažuju, Ušivku i u Bihaću.

Organizator događaja je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a podršku projektu je pružila Evropska unija.

Koordinatorica Modnog kutka u privremenom prihvatnom centru Ušivak, modna dizajnerica Aleksandra Lovrić je kazala da su uzbuđeni da su za kratak vremenski period, za šest mjeseci, uspjeli da naprave kolekciju, čitavu priču od 40 različitih modela.

- To nisu samo modeli koji su nastali u radionicama u kamp centrima, nego smo imali i čitavu podršku naše tekstilne industrije. Krenuli smo da pravimo zaštitne maske ali onda smo shvatili da oni mogu mnogo više - pojasnila je Lovrić.

{$galerijaFotografija}

Prema njenim riječima, danas je predstavljena nova kolekcija, a sada će sebi uzeti malo vremena.

"Vjerujem da ćemo se širiti regionalno", dodala je Lovrić.

Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, kazala je da se okupili kako bi proslavili Međunarodni dan migracija.

- Migracije su važne za ovu zemlju ali i za cijeli svijet. Migracije imaju širok smisao. I ja sam otišla iz svoje zemlje da tražim bolje ekonomske mogućnosti, tako da sam i ja dio migracija. Međutim, danas smo ovdje da slavimo ove nevjerovatne ljude koji su došli u BiH i pokazali nam potencijal migracija. Bosna i Hercegovina je sama izvor migranata jer ljudi iz vaše zemlje žive širom svijeta i pomažu društvima u koje su došli - izjavila je Macdonald.

Nova šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Laura Lungarotti kazala je da su ponosni da slave rođenje novog brenda.

- Koji pokazuje kolika je moć kreativnosti ali što je još važnije, kolika je moć inkluzije jer su migranti radili zajedno sa bh. dizajnerima da proizvedu ova nevjerovatna umjetnička djela koja odražavaju raznolikost i međukulturnu razmjenu. Pokazuju kako ova vrsta saradnje može biti od koristi i za migrante i za društvo koje im je domaćin. Migracije su fenomen. One nisu problem i mi se nadamo da ćemo uz pomoć večerašnjeg događaja malo promijeniti narativ, uglavnom negativni narativ o migracijama, da ćemo pokazati koliko migranti doprinose društvu domaćinu - dodala je Lungarotti.

20211216_2_51338331_71663354.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow