navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slavni glumac

Morgan Freeman proslavio se tek kada je imao 50 godina sa filmom iz 1987.

Put do slave za neke je holivudske glumce bio strelovit, a mnoge zvijezde svoju su popularnost stekle u mladosti. No, to nije slučaj s holivudskom legendom Morganom Freemanom koji je postao slavan tek kad je navršio 50 godina.

Objavljeno: 04.06.2023. u 19:58
get url
text

Slavni oskarovac 1. juna proslavio je 86. rođendan, a upisao se historiju kao glumac koji je čak pet puta nominiran za Oscara te je proglašen jednim od najboljih glumaca svoje generacije.  

Zvijezda kultnog filma "Iskupljenje u Shawshanku" proslavio se brojnim blockbusterima, poput "Sedam", "Imaš petlju?" i "Svemogući Bruce", no slavu je stekao tek u 50. godini svojom prvom velikom filmskom ulogom. 

Freeman je svoju priliku dočekao glumeći u kriminalističkom trileru "Street Smart" iz 1987. Film prati novinara Jonathana Fishera (Christopher Reeve), koji se bori da zadrži posao u časopisu i izmišlja priču o svodniku koji neobično nalikuje stvaranom svodniku Fast Blacku (Freeman) koji od Jonathana traži da otkrije svoje izvore. 

Iako je film doživio neuspjeh na kino-blagajnama, osigurao je Freemanu prvu nominaciju za Oscara, i to onu za najbolju sporednu ulogu. 

Freeman je svojom izvedbom oduševio kritiku, a svoj je kultni status potvrdio ulogama poput narednika Johna Rawlinsa u filmu "Rat za slavu" (1989.) i Hokea Colburna u filmu "Vozeći gospođicu Daisy" (1989.). 

Međutim, prije te sudbonosne uloge, Freeman je glumio u dječijoj TV seriji "The Electric Company" koja je osvojila Emmy, a koja se emitirala između 1971. i 1977. godine.